Usein kysytyt kysymykset
Mikä Palvelumanuaali on?
Palvelumanuaali on yhdeksän Uudenmaan kunnan yhteinen työllistymistä edistäviä, työkykyä tukevia ja kotoutumiseen liittyviä palveluita yhteen kokoava verkkoalusta.
- Kenelle Palvelumanuaali on tarkoitettu?
-
Tavoitteenamme on saattaa palveluita etsivät yhteen palveluita tarjoavien tahojen kanssa. Olitpa Uudellamaalla asuva työnhakija, alueella toimiva työnantaja, työllistymistä edistäviä ja/tai työkykyä tai kotoutumista tukevia palveluita tuottava taho tai työntekijä Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan tai Raaseporin työllisyysalueilla, Palvelumanuaali on tarkoitettu juuri sinulle.
Palvelu on avoin kaikille ilman kirjautumista. Palvelumanuaalin julkisella puolella voit etsiä palvelutarpeeseesi ja tilanteeseesi sopivaa palvelua, tutustua palveluiden sisältöön ja löydät ohjeet palveluihin pääsemiseksi.
Kirjautuminen ja sen kautta avautuvat lisäpalvelut on tarkoitettu alueen palveluiden tuottajille ja yhteistyökuntien työllisyyspalveluiden työtekijöille. Palveluntuottajat pystyvät kirjautumisen takana hallitsemaan ja ylläpitämään oman organisaationsa palveluvalikoimaa. Kunnan työntekijöille kirjautumisen takaa aukeava Palvelumanuaali on puolestaan työväline asiakasohjauksen tueksi yksityiskohtaisine palveluihin liittyvine työ- ja prosessiohjeineen.
Nyt käyttämäsi Palvelumanuaali on käytössä Uudellamaalla yhdeksässä kunnassa (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Raasepori, Hanko ja Inkoo). Tarve vastaavalle alustalle on kuitenkin tunnistettu myös muualla ja tarkastelemme mahdollisuuksia laajentaa sen käyttöä. - Miten Palvelumanuaali eroaa muista palvelualustoista?
-
Palvelumanuaali on valtakunnallisesti ainoa alusta, joka kokoaa organisaatiorajat ylittäen työllistymistä edistävät ja työkykyä sekä kotoutumista tukevat palvelut sekä niihin liittyvät viranomaisen työ- ja prosessiohjeet yhteen. Palvelumanuaali on tästä syystä yhteistyökuntien työllisyyspalveluiden ensisijainen palveluohjauksen työväline.
Tunnistamme työnhakijoiden moninaiset elämäntilanteet ja olemme koonnet palveluita laajasti mm. työllistymistä, osaamisen kehittämistä, kotoutumista, työelämään paluuta, verkostoitumista ja työkykyä tukemaan. Lakisääteisten työllistymistä edistävien ja työkykyä tukevien palveluiden lisäksi palveluvalikoimassa on monipuolisesti erilaisia kuntien, oppilaitosten, järjestöjen, hankkeiden ja yksityisten toimijoiden palveluita – jokaiselle siis jotain!
Palveluntuottajille Palvelumanuaali on kanava tavoittaa palveluillaan sekä työnhakijat, työnantajat että työllisyyspalveluiden työntekijät. Työntekijän näkymästä kirjautumisen takaa löytyvät työ- ja prosessiohjeet puolestaan mahdollistavat, että asiakas saa ohjauksen aikana aina ajantasaista tietoa palveluihin liittyen ja yhdenvertaista palvelua riippumatta siitä missä tai kenen kanssa asiointi tapahtuu.
Palvelumanuaalin jatkokehityksen aikana selvitämme rajapintamahdollisuuksia myös muihin palveluita listaaville alustoille (mm. Työmarkkinatori, Opintopolku, Suomi.fi jne.).
- Palvelumanuaali näyttää keskeneräiseltä, mistä tämä johtuu?
-
Nyt selaamasi Palvelumanuaali on vielä aktiivisessa kehityksessä eli testaamme sivuston käyttöä ja teemme tarvittavia muutoksia säännöllisesti, jotta Palvelumanuaali palvelisi eri käyttäjäryhmiä ja -tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuudessa. Palvelumanuaalia kehitetään aktiivisesti vuosina 2023-2026.
Kehitystyöstä johtuen lyhyet käyttökatkot palvelussa ovat mahdollisia teknisten päivitysten aikana, vaikka pyrimme ajoittamaan päivitykset niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa käyttäjille. Tiedotamme katkoista etukäteen palvelun etusivulla ja aktiivisille käyttäjille isojen muutosten yhteydessä myös uutiskirjeitse.
Päivityksiä tehdään myös palveluvalikoimaan ja palveluiden tietoihin, mutta tämä jatkuva palveluiden päivitys ei vaikuta manuaalin käyttöön. Päivitämme palveluvalikoimaa ja palveluihin liittyviä tietoja säännöllisesti, jotta sinulla olisi aina käytettävissä ajantasaiset tiedot ja kattava palveluvalikoima.
Palvelumanuaalin käyttö
Palvelumanuaali on kaikille avoin verkkosivu.
- Kuka voi kirjautua Palvelumanuaaliin?
-
Palvelumanuaaliin kirjautuvat työllisyysalueiden ja palveluntuottajaorganisaatioiden työntekijät.
Palveluita järjestävissä tai tuottavissa organisaatioissa henkilöt, jotka lisäävät palvelukuvauksia Palvelumanuaalin valikoimaan, saavat tunnukset Palvelumanuaaliin.
Työllisyysalueilla työllisyyspalveluiden vastuuasiantuntijat sekä sisällöntuottajat saavat tunnukset Palvelumanuaaliin. Asiantuntijat käyttävät Palvelumanuaalia asiakas- ja palveluohjauksen tukena. Sisällöntuottajat kuvaavat palveluiden sisäiset työ- ja prosessiohjeet palveluiden tietoihin.
- Millä laitteilla voin käyttää Palvelumanuaalia?
-
Palvelumanuaalia voi käyttää tietokoneella sekä mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella ja tabletilla. Huom. Palvelun responsiivisuuta kehitetään ja mobiilikäytössä saattaa esiintyä paikoitellen vielä puutteita.
Sivuston käyttö onnistuu yleisimmillä selaimilla, kuten Google Chromella, Mozilla Firefoxilla, Microsoft Edgellä ja Safarilla. Jotta Palvelumanuaali toimii parhaalla mahdollisella tavalla, varmistathan, että olet päivittänyt käyttämäsi selaimen viimeisimpään versioon.
- Onko Palvelumanuaalin käyttö maksullista?
-
Palvelumanuaalin käyttö on kaikille käyttäjille täysin maksutonta. Ratkaisu on Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan ja Raaseporin työllisyysalueiden ylläpitämä.
- Miten Palvelumanuaalissa on huomioitu saavutettavuus?
-
Palvelumanuaali-verkkopalvelun saavutettavuutta arvioidaan koko kehittämisen elinkaaren ajan ja palvelu pyritään suunnittelemaan saavutettavuusperiaatteet huomioiden. Esimerkiksi käyttöliittymän suunnittelussa ja teemoituksessa on kiinnitetty huomiota fontteihin ja väreihin. Palvelu saavutettavuusauditoidaan säännöllisesti ulkopuolisen toimittajan toimesta. Havainnot ja saavutettavuusseloste löytyvät Palvelumanuaalin Saavutettavuus-sivulta.
- Millä kielillä Palvelumanuaalia voi käyttää?
-
Palvelumanuaalin käyttöliittymää voi käyttää suomeksi, ruotsi ja englanniksi. Myös lakisääteiset ja kuntien omat palvelut löytyvät näillä kielillä. Käännöksiä tehdään säännöllisesti ja paikoitellen kieliversioissa saattaa esiintyä puutteita käännöstyön aikana.
Muu palveluvalikoima on tulevaisuudessa mahdollista syöttää Palvelumanuaaliin palveluntuottajan toimesta eri kieliversioilla. Näin ollen Palvelumanuaalista voi tarvittaessa etsiä esimerkiksi omakielisiä palveluita palvelun järjestämiskielellä. Kieliversioiden kehitys valmistuu asteittain.
Palvelumanuaalin ominaisuudet
- Miten Palvelumanuaalissa on huomioitu erilaiset käyttäjätarpeet?
-
Projekti on käynnistynyt syksyllä 2020 laajalla konsulttiselvityksellä tarpeisiin ja tavoitetilaan liittyen. Keväällä 2021 julkaistiin väliaikainen Palvelumanuaali nyt käyttämäsi Palvelumanuaalin kehitystyön ajalle. Väliaikaisen ratkaisun käytön aikana kerättiin säännöllisesti käyttäjäpalautetta ja -havaintoja kehitystyön tueksi.
Työllisyysalueiden työllisyyspalveluiden vastuuasiantuntijat sekä sisällöntuottajakäyttäjien tarpeita on kartoitettu palvelumuotoilu- ja palvelukarttaprojekteissa, työpajoissa sekä käyttäjätestauksissa. Erilaiset huomiot ja havainnot on priorisoitu ja siirretty kehitystehtäviksi.
Sisällöntuotannon näkymien kehitystä priorisoitiin vuosina 2022-2023, työllisyyspalveluiden vastuuasiantuntijoiden näkymää vuosina 2023-2024 ja henkilöasiakkaiden näkymää vuosina 2024-2025. Kaikkia näitä näkymiä kehitetään kuitenkin aktiivisesti vuoden 2026 loppuun asti, jonka jälkeen palvelu siirtyy ylläpitokehitykseen. Aktiivisen kehityksen aikana käyttäjiä kaikista käyttäjäryhmistä osallistetaan käyttäjätestaukseen, kyselyihin ja erilaisiin palvelumuotoiluprojekteihin käyttäjätarpeiden määrittelyn tueksi.
- Voiko Palvelumanuaaliin lisätä muuta sisältöä kuin palveluita?
-
Palveluntuottajat voivat organisaatiokohtaisesti lisätä Palvelumanuaaliin työllistymistä edistäviä sekä työkykyä ja kotoutumista tukevia palveluita. Palveluiden lisäksi Palvelumanuaalista löytyy kuitenkin myös esimerkiksi erilaisia sisältö- ja artikkelisisältöjä tukemaan työnhakua, työkykyä ja kotoutumista. Toistaiseksi vain Palvelumanuaalin ylläpito voi lisätä sisältö-/artikkelisivuja. Käytättäjäorganisaatioiden tarvetta luoda tai hallinnoida erilaisia artikkelisivuja tarkastellaan myöhemmin.
- Voiko Palvelumanuaaliin kirjautua oman organisaation tunnuksilla?
-
Palvelumanuaali ei mahdollista kertakirjautumista (SSO) yhdellä tunnuksella useaan digitaaliseen palveluun. Jokaiselle käyttäjälle tehdään henkilökohtainen käyttäjätili Palvelumanuaaliin ja käyttäjätunnukset ovat palvelukohtaiset.
- Voinko tehdä omia palvelulistauksia Palvelumanuaalissa?
-
Tällä hetkellä kirjautunut käyttäjä voi tehdä yhden oman Suosikit-listan. Kirjautumaton käyttäjä voi tallentaa suosikkeja yhden selainistunnon ajaksi.
Palvelumanuaalin erilaisia personoituja ominaisuuksia ja personointimahdollisuuksia kehitetään ja jatkossa mm. erilaisten omien listojen tekeminen voi olla mahdollista.
- Näkyykö Palvelumanuaalissa myös epäaktiivisia tai vanhentuneita palveluita?
-
Julkisesti näkyvät vain aktiiviset ja julkaistut palvelut. Palvelu voidaan julkaista, kun kaikki sen pakolliset tietosisällöt on tuotettu palvelua järjestävissä tai tuottavissa organisaatioissa (ml. kunnat). Palveluita hallinnoivat ja ylläpitävät henkilöt voivat myös tarkastella vanhentuneita ja epäaktiivisia (esim. luonnostilassa) olevia palveluita organisaatiokohtaisesti palveluiden hallinta- ja ylläpitonäkymässä.
Palvelumanuaali ja työllisyyspalveluiden asiakkaat
- Voiko palveluita jakaa asiakkaalle?
-
Asiakkaat pääsevät Palvelumanuaaliin katselemaan palveluita. Voit siis jakaa asiakkaalle linkin suoraan palveluun. Myöhemmin mahdollistetaan myös suodatettujen hakutulosten jakaminen asiakkaalle sekä hakutulosten ja yksittäisten palveluiden pdf-tallennus ja –tulostus. Pdf-tiedostoja voi jakaa asiakkaalle esimerkiksi sähköpostitse tai tulostaa asiakastapaamisessa tai sitä varten. Kts. lisätietoja asiantuntijan ohjeista (huom. vain asiantuntija-käyttäjille).
- Miten alueen asiakkaita tiedotetaan Palvelumanuaalista?
-
Asiakkaita informoidaan Palvelumanuaalista ja sen käytöstä samassa yhteydessä, kun ratkaisu otetaan asiantuntijakäyttöön. Asiakkaat voivat käyttää Palvelumanuaalin julkista puolta ja etsiä/selata julkaistuja palveluja. Palvelumanuaalia kehitetään paremmin asiakastarpeita palvelevaksi palvelumuotoiluprojektissa, joka käynnistetään vuonna 2024.
- Onko palveluista tarjolla asiakaskokemustietoa?
-
Jokaisella palveluntuottajalla voi olla omat tavat asiakaskokemustiedon keräämiseksi eikä tähän toistaiseksi ole yhdenmukaista tai tasalaatuista prosessia. Toiveena kuitenkin on, että sekä asiakkaalla, että työllisyyspalvelujen asiantuntijalla olisi tietoa palveluiden asiakaskokemuksista. Tarkastelemme, kuinka asiakaskokemustietoa voitaisiin kestävästi ja luotettavasti tuottaa Palvelumanuaaliin, esim. asiakastarinoiden muodossa.
Kuka ylläpitää Palvelumanuaalia?
Palvelumanuaalin tekninen ylläpitovastuu on Helsingin kaupungin projektiorganisaatiolla.
Palveluvalikoimaa ja palveluihin liittyviä julkisia tietoja sekä työ- ja prosessiohjeita ylläpidetään yhteisvastuullisesti Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan, Raaseporin ja Hangon kaupunkien sekä alueen monipuolisen palvelutuottajaverkoston kanssa.