Oletko vailla työtä, opiskelupaikkaa tai muuta tarvitsemaasi palvelua? Nuorten työpajoilla pääset kokeilemaan sinua kiinnostavan alan töitä käytännössä. Saat arvokasta työkokemusta sekä tukea työnhakuun, ammatinvalintaan ja arjenhallintaan.
Palvelun toteutustapa
Lähitoteutus,
Yksilöohjaus,
Ryhmäohjaus,
Hybridipalvelu (yhdistelmä etä- ja lähitoteutusta)
Henkilö pystyy keskustelemaan tutuissa ja arkisissa viestintätilanteissa. Hänen täytyy usein pyytää toistamista tai selvennystä. Hän ymmärtää ja osaa kirjoittaa lyhyitä ja helppoja tekstejä.
)
Maksullisuus
Ei maksua
Palvelun saavutettavuus
Edellyttää vahvaa tunnistautumista
Kuulorajoitteet huomioitu toteutuksessa
Liikuntarajoitteet huomioitu toteutuksessa
Mahdollisuus asioida viittomakielellä
Mahdollisuus selkokieliseen palveluun
Mahdollisuus tulkkauspalveluun
Näkörajoitteet huomioitu toteutuksessa
Palveluun osallistuminen edellyttää omia työvälineitä
Kohderyhmä
Nuorten työpajat ovat:
Espoossa, Kirkkonummella tai Kauniaisissa asuville
18–29-vuotiaille
työttömille työnhakijoille
Työpajatoiminta on tarkoitettu työ- ja opiskelupolun nivelvaiheessa oleville nuorille, jotka tarvitsevat ohjausta osaamisen hankkimiseen tai ylläpitämiseen, työ- tai opiskelupaikan löytämiseen sekä työ- ja opiskeluvalmiuksien ja arjenhallinnan vahvistamiseen.
Työpajatoiminnassa edellytetään:
motivaatiota edistää omia työ- ja opiskelusuunnitelmia
kykyä sitoutua säännölliseen toimintaan
kiinnostusta työskennellä erilaisissa työtehtävissä
Työpajatoiminnassa ei edellytetä:
aikaisempaa työkokemusta tai osaamista
omia työvälineitä, materiaaleja tai tarvikkeita
Suositus kielitaitotasosta:
Sinun on hyvä osata suomea A2-tasolla.
Kielipajalla kielitaitotaso voi olla alle A2, mutta on hyvä osata latinalaiset aakkoset.
Työpajoilla ohjataan ja tehdään töitä suomen kielellä.
Sinulla on tärkeää olla motivaatiota tehdä työpajan tehtäviä ja oppia suomen kieltä.
Sinun pitää ymmärtää kirjalliset ja suulliset ohjeet, jotka liittyvät esimerkiksi turvallisuuteen ja työskentelyyn.
Mikäli olet epävarma työ- ja toimintakyvystäsi, suomenkielentaidostasi tai muista osallistumiseen vaikuttavista tekijöistä, voimme arvioida työpajatoiminnan oikea-aikaisuutta ensimmäisen työpajajakson aikana (n.2-6 viikkoa) ja selvittää tarvittaessa muita tarpeisiisi vastaavia palveluvaihtoehtoja.
Työpajat toimivat myös oppimisympäristönä 16-29-vuotiaille opiskelijoille. Opiskelijat ohjautuvat työpajoille oppilaitoksen kautta.
Osallistujan kotikunta
Espoo,
Kauniainen,
Kirkkonummi
Ikäryhmät
18-29-vuotiaat
Osallistuminen
Työpajatoimintaan hakeutuminen:
Nuorten työpajoille on jatkuva haku. Ennen hakemuksen laittamista, sinulla on mahdollisuus tutustua toimintaan joko nettisivuilla tai osallistumalla työpajojen tutustumiskierrokselle. Työpajoille haetaan sähköisellä hakulomakkeella, joka löytyy Omnian Nuorten työpajojen internetsivuilta. Linkki hakulomakkeeseen löytyy tämän sivun lopusta.
Hakeutumisen vaiheet:
Keskustele työvoimaviranomaisen (asiantuntija) kanssa työpajoille hakeutumisesta.
Voit halutessasi osallistua tutustumiskierrokseen. Katso tiedot alhaalta.
Täytä sähköinen hakulomake.
Odota työpajojen yhteydenottoa. Työpajojen yksilövalmentaja soittaa sinulle viimeistään 2 viikon kuluttua hakemuksen saapumisesta. Yhteydenotossa sovitaan aika työpajahaastattelulle.
Kerro haastattelussa miksi haluat aloittaa työpajoilla ja minkälaisissa asioissa toivot työpajoilla tukea (esim. työnhaku, ammatinvalinta, arjenhallinta). Mainitsethan myös, mikäli sinulla esteettömyyteen liittyviä tarpeita.
Sovi työpajojen yksilövalmentajan kanssa työpajoilla aloittamisesta.
Allekirjoita sopimus työpajojen yksilövalmentajan kanssa.
Mikäli toivomallasi työpajalla ei ole tilaa, sinulle voidaan etsiä paikkaa toiselta työpajalta. Huomaathan myös, että hakemuksen laittaminen, tutustumiskierrokselle tai haastatteluun osallistuminen ei vielä sido sinua mihinkään!
Työpajoille tuleminen ei edellytä aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta, vaan kiinnostus, motivaatio ja mahdollisuus sitoutua säännölliseen toimintaan riittää. Työpajoilla saata käyttöösi työtoiminnassa tarvittavat suojavälineet, materiaalit, työkalut ja tarvikkeet.
Tutustumiskierrokset:
Tiistaisin klo 13.00 osoitteessa Kuusiniemi 10, Espoo.
Ei ennakkoilmoittautumista!
Sinulla on mahdollisuus jäädä keskustelemaan työpajalla aloittamisesta tutustumiskierroksen jälkeen.
Lisätietoja saavutettavuuteen ja esteettömyyteen liittyen:
Yksilölliset toimintakyvyn rajoitteet pyritään huomioimaan räätälöidysti eri työpajoilla.
Työpajojen digitaaliseen oppimisympäristöön osallistuminen edellyttää toimivaa älylaitetta/tietokonetta, internetyhteyttä sekä vahvaa tunnistautumista.
Tulkkauspalvelut ovat käytettävissä harkinnanvaraisesti vieraskielisille työpajojen kustantamana.
Viittomakielisen on mahdollista osallistua työpajatoimintaan, mikäli kommunikointi on mahdollista esimerkiksi kirjoittamalla, näyttämällä tai asiakkaan omaa tulkkia hyödyntäen.
Mikäli sinulla on esteettömyyteen liittyviä tarpeita, kerro näistä etukäteen työpajojen yksilövalmentajalle hakeutumisvaiheessa. Yksilövalmentajien yhteystiedot löydät tältä sivulta.
Osallistumisen edellytykset:
Yleiset osallistumisen edellytykset:
motivaatio edistää omia työ- ja opiskelusuunnitelmia
kyky sitoutua säännölliseen toimintaan
kiinnostusta työskennellä erilaisissa työtehtävissä
Työpajoilla ei edellytetä:
aikaisempaa työkokemusta tai osaamista
omia työvälineitä, materiaaleja tai tarvikkeita
Suositus kielitaitotasosta:
Sinun on hyvä osata suomea noin A2-tasolla.
Työpajoilla ohjataan ja tehdään töitä suomen kielellä.
Sinulla on tärkeää olla motivaatiota tehdä työpajan tehtäviä ja oppia suomen kieltä.
Sinun pitää ymmärtää kirjalliset ja suulliset ohjeet, jotka liittyvät esimerkiksi turvallisuuteen ja työskentelyyn.
Mikäli olet epävarma työ- ja toimintakyvystäsi, suomenkielentaidostasi tai muista osallistumiseen vaikuttavista tekijöistä, voimme arvioida työpajatoiminnan oikea-aikaisuutta ensimmäisen työpajajakson aikana (n.2-6 viikkoa) ja selvittää tarvittaessa muita tarpeisiisi vastaavia palveluvaihtoehtoja.
Mikäli et tiedä oletko työtön työnhakija tai mikä työttömyysstatuksesi on, työpajojen yksilövalmentaja auttaa sinua tarvittaessa asian selvittämisessä. Työpajajaksosta eli työkokeilustasi päättää työllisyyspalveluiden omavalmentaja. Suosittelemme keskustelemaan työpajoille hakeutumisesta asiantuntijan kanssa ennen hakemuksen jättämistä.
Mikäli työkokeilu ei ole mahdollinen, voimme tilanteesi mukaan tehdä sinulle sopimuksen työpajatoimintaan osallistumisesta. Työpajasopimus ei kuitenkaan oikeuta sinua automaattisesti mihinkään taloudelliseen etuuteen. Työpajasopimuksen ajalle voit tiedustella mahdollista etuutta Kelasta.
Lisäksi työpajat toimivat vaihtoehtoisena oppimisympäristönä 16-29-vuotiaille opiskelijoille. Opiskelijoiden ohjautuminen työpajatoimintaan tapahtuu oppilaitoksen kautta. Suosittelemme keskustelemaan oman opettajan tai opinto-ohjaajan kanssa opintojen suorittamisen mahdollisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta ennen työpajoilla hakemista. Opiskelijana sinulla täytyy olla voimassa oleva opiskeluoikeus ja opintojen suorittamisen mahdollisuutta työpajaympäristössä arvioidaan aina opettajasi/opinto-ohjaajasi sekä työpajojen edustajan kanssa.
Osallistumisen hyödyt:
Työpajoilla et ole yksin, vaan voit pohtia seuraavaa askeltasi yhdessä ammattitaitoisten valmentajien ja muiden nuorten kanssa! Saat työkokemusta, sosiaalisia kontakteja, uusia taitoja ja suuntaa elämälle!
"Työpaja mahdollisti toimintakyvyn paranemisen. Se oli tärkeä askel, että pääsin takaisin jaloilleni. Kiitos siitä." – Työpajanuori
”Jaksamiseni on parantunut jonkin verran, ja olen saanut tasaisemman arkirytmin. Ahdistukseni on myös hieman helpottanut, ja minun on helpompi lähteä ulos. En pelkää enää sosiaalisia tilanteita.” – Työpajanuori
”Työpajan avulla löysin alan mitä haluan lähteä opiskelemaan ja mistä nautin todella paljon, ennen pajaa en tiennyt, että olen taitava graafisessa suunnittelussa.” – Työpajanuori
”Työpaja on antanut minulle hyvän kuvan siitä, mitä työelämä on ja mitä eväitä siihen tarvitsee. Olen saanut eväitä myös oman elämän hallintaan ja aikataulujen noudattamiseen.” - Työpajanuori
Työpajajakson päättyessä saat todistuksen työpajatoimintaan osallistumisesta ja kertyneestä osaamisestasi.
Työpajatoiminta on antanut eväitä tulevaan:
99% nuorista on kokenut sosiaalista vahvistumista; Eniten edistysaskelia on koettu työ- ja opiskeluvalmiuksissa ja arjenhallinnassa
23% nuorista siirtyi opiskelemaan
13% siirtyi työhön
27% nuorista jatkoi muussa ohjatussa palvelussa
Palveluun osallistuminen edellyttää sinulta suostumusta henkilötietojesi luovuttamiseen.
Työpajatoimintaan hakiessa
Työpajoille haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Lähettäessäsi hakulomakkeen annat suostumuksen tietojen tallentamiseen työpajojen asiakastietojärjestelmään sekä tietojen välittämiseen tarvittaessa Etsivään Nuorisotyöhön. Hakulomakkeessa on erillinen kohta, jossa kerrotaan suostumuksesta tietojen tallentamiseen ja tietojen välittämisestä.
Työpajajakson alkaessa
Työpajajakson alussa yksilövalmentajat pyytävät sinulta erikseen luvan tietojen vaihtoon kanssasi sovittujen tahojen kanssa. Mahdollisuus tietojen vaihtoon esimerkiksi työvoimaviranomaisen kanssa on tärkeää, jotta voit edistää asettamiasi tavoitteita. Lisäksi sinulta pyydetään tarvittaessa lupa valokuvissa näkymiseen, kuljettamiseen tai esimerkiksi työpajoilla tehtävään tutkimukseen osallistumiseen. Tarvittavat tiedot ja lomakkeet saat työpajojen yksilövalmentajalta.
Toteutustapa
Toteutustapa
Omnian Nuorten työpajoilla on 10 työpajaa:
Audiovisuaalinen paja
Autopaja
Hyvinvointipaja (Kirkkonummi)
Kielipaja
Kuljetus- ja kiinteistöhuoltopaja
Pelinkehityspaja
Puutyöpaja
Ruokapalvelupaja
Sisustuspaja
Tekstiilipaja
Työpajatoiminta on läsnäoloa vaativa palvelu. Työpajat sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksin päässä Espoon Viherlaaksossa. Hyvinvointipaja sijaitsee Kirkkonummella juna-aseman välittömässä läheisyydessä. Työpajalla osallistut työtoimintaan ja saat työ- ja yksilövalmennusta oman tilanteesi edistämiseksi.
Työpajajakson aikana:
pääset asettamaan omat tavoitteet työpajajaksolle
saat perehdytystä työpajalla toimimiseen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa
teet työpajan harjoitus- ja asiakastöitä työpajaohjaajan ohjauksessa
edistät työ- ja opiskelusuunnitelmiasi sekä muita tavoitteitasi yksilövalmentajan ohjauksessa (ei opiskelijoille)
osallistut erilaisiin pienryhmiin, koulutuksiin, Nuorten foorumiin tai muihin tapahtumiin
tunnistat, kerrytät ja arvioit osaamistasi työpajaohjaajan kanssa
saat mahdollisuuden suorittaa opinnoissa hyödyntyviä osaamispisteitä tai jopa näyttöjä
saat osaamistodistuksen, jossa näkyy työpajalla kertynyt osaaminen
annat palautetta työpajatoiminnasta
Työkokeilu työpajalla:
Työpajajakso toteutuu pääsääntöisesti työkokeiluna. Työkokeilu tarkoittaa työllisyyspalveluiden työllistymistä edistävää toimenpidettä, jonka aikana pääset kokeilemaan tietyn alan työtä ja työtehtäviä. Työkokeilun ajalta on mahdollisuus saada työmarkkinatukea. Työkokeilu kestää vähintään 2 viikkoa ja enintään 6 kuukautta.
Omnian Nuorten työpajoilla työkokeilu kestää vähintään 4 viikkoa. Jakson aluksi sinulle tehdään henkilökohtainen valmennussuunnitelma tavoitteidesi pohjalta.
Tukea työpaikalle seinättömän valmennuksen avulla:
Omnian Nuorten työpajat tarjoavat myös seinätöntä valmennusta. Seinättömässä valmennuksessa olet työkokeilussa oikealla työpaikalla ja saat yksilövalmentaja tukea uuteen työpaikkaan sopeutumiseen ja jatkosuunnitelmien laatimiseen. Voit päästä seinättömään valmennukseen, jos sinulla on jo tiedossa työkokeilupaikka yrityksessä. Voit myös tulla ensin asiakkaaksi jollekin Omnian työpajoista ja siirtyä seinättömään valmennukseen löydettyäsi työkokeilupaikan yrityksestä.
Voit saada seinätöntä valmennusta saada 3 kuukauden ajan. Valmennuksen aikana yksilövalmentaja selvittää kanssasi esimerkiksi palkkatuki-, oppisopimus- ja työllistymismahdollisuuksia työllistymisesi edistämiseksi. Työkokeilun aikana yksilövalmentaja on sekä sinun ja tarvittaessa myös työnantajan tukena esim. työkokeilusopimuksen tekemisessä.
Työpajat vaihtoehtoisena oppimisympäristönä:
Jos olet opiskelija ammatillisessa oppilaitoksessa tai tutkintoa edeltävässä valmentavassa koulutuksessa ja kaipaat rauhallisempaa ja toiminnallisempaa oppimisympäristöä, voit keskustella opettajasi kanssa työpajoille hakemisesta. Opiskelijoiden osalta työpajatoimintaan ohjautuminen tapahtuu oppilaitoksen kautta.
Omnian Kuusiniemen toimipiste ei ole esteetön. Sisäänkäynnissä on portaikko. Rakennuksessa on useita kerroksia, joiden välillä liikutaan portaita.
Esteetön sisäänkäynti on tavaralaiturin kautta, jossa on liuska.
Toimipisteeseen pääsee kulkemaan omalla autolla tai bussilla.
Palvelun kieli
suomi
Purotie 6, 02400 Kirkkonummi (Omnia, Kirkkonummi)
Omnian Kirkkonummen toimipiste on kokonaisuudessaan esteetön. Toimipisteessä on ramppeja kynnyksien kohdalla. Toimipiste on kokonaan yhdessä kerroksessa.
Toimipisteeseen on lyhyt kävelymatka Kirkkonummen juna-asemalta. Myös kaukolinjan bussi tulee toimipisteen läheisyyteen. Suosittelemme julkisen liikenteen käyttöä, sillä parkkipaikkojen määrä on rajallinen.
Mikäli saavut autolla, Omnian paikoitusalueilla tarvitset pysäköintiluvan ma-pe klo 07.00-16.00. Vierailijapysäköintilupia saat vahtimestareilta.
Esteettömyys
Tila on fyysisesti esteetön
,
Autolla saapuminen ja liikkumisesteisen pysäköinti huomioitu