Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hyppää pääsisältöön

Tiedote asiakkaalle

Hyvä asiakas, on tärkeää että keskustelet aina etukäteen vastuuasiantuntijasi kanssa erilaisista työllistymistäsi edistävistä kursseista, valmennuksista tai koulutuksista. Näin varmistat, että toimenpiteet soveltuvat sinulle, eikä niillä ole vaikutusta esimerkiksi työttömyysturvasi maksamiseen.

Sivuston osoite on muuttunut

Uusi.palvelumanuaali.fi on nyt tyollisyys.palvelumanuaali.fi! Palvelumanuaali-verkkopalvelun osoite on muuttunut tiistaina 12.11. ja uusi osoite on http://tyollisyys.palvelumanuaali.fi. Myös sivukohtainen uudelleen ohjaus vanhoista osoitteista toimii eli aiemmin jaetut linkit vievät samojen palvelujen ja muiden sivujen äärelle. 

    Asiakasnäkymä
    Elo
    Päivitetty 14.10.2024

    Työeläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus

    Työeläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua sopivan ammattialan valinnassa, työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne vammasta tai sairaudesta huolimatta.
    Palvelun toteutustapa
    Yksilöohjaus,
    Neuvonta,
    Taloudellinen tuki
    Kohderyhmä
    Työ- ja toimintakyvyn haasteita,
    Työhön paluun tuki
    Palvelun kieli
    suomi
    ,
    ruotsi
    Maksullisuus
    Ei maksua

    Kohderyhmä

    Työeläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus voi sopia tilanteeseesi, jos sinulla on uhka joutua lähivuosina työkyvyttömyyseläkkeelle. Uhka tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa henkilön vamma tai sairaus johtaisi työkyvyttömyyseläkkeeseen ilman ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteitä.

    Lisäksi ammatillisen kuntoutuksen avulla tulee estää tai siirtää odotettavissa olevaa työkyvyttömyyttä. Kuntoutuksen avulla sinulle pyritään palauttamaan työkykyä, jotta voit jatkaa työssä tai palata työelämään.  

    Osallistujan kotikunta
    Kotikunnalla ei merkitystä
    Ikäryhmät
    Kaikille työikäisille

    Osallistuminen

    1. Työeläkelaitoksen ammatillista kuntoutusta pitää hakea itse. Liitä hakemukseen ajantasainen B-lääkärinlausunto, jossa lääkäri suosittelee kuntoutusta.
    2. Hae kuntoutusta omasta työeläkelaitoksestasi. Työeläkelaitos määräytyy viimeisimmän työnantajasi mukaan. Sen voi tarvittaessa selvittää työeläke.fi verkkosivujen kautta tai kysyä soittamalla Eläketurvakeskukseen puh. 029 411 2110.
    3. Useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla hakeminen onnistuu sähköisesti. Voit hakea ammatillista kuntoutusta myös paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (ETK 2136). Hakemuslomakkeen löydät osoitteesta: tyoelake.fi
    4. Työeläkelaitos toimittaa sinulle päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta. Jos päätös on myönteinen, saat samalla jatko-ohjeet ja ennakkotiedon kuntoutusrahan määrästä, jota työeläkelaitos maksaa ammatillisen kuntoutuksen ajalta.
    Osallistumisen edellytykset:
    • Sinulla on työ- tai yrittäjäsuhde on voimassa tai sen päättymisestä ei ole kulunut pitkää aikaa (yli 3 vuotta).
    • Sinulla on vakiintunut työhistoria ja sen aikana riittävä ansiotaso; työtulo on ollut hakemusta edeltävältä viideltä kalenterivuodelta vähintään 41 143,38 euroa.
    • Sinulla ei ole oikeutta kuntoutukseen tapaturma- tai liikennevakuutuksen perusteella.
    • Ikäsi on alle alimman vanhuuseläkeiän.
    Osallistumisen hyödyt:
    • Työeläkelaitoksen ammatillisella kuntoutuksella parannetaan työllistymisen, työhön paluun ja työssä jatkamisen edellytyksiä.
    • Kuntoutus ehkäisee työkyvyttömyyttä ja parantaa työn tekemisen mahdollisuuksia silloin, kun et voi enää jatkaa entisessä työssäsi terveydentilan vuoksi.
    • Voit hakea kuntoutuksen ajalta työeläkelaitoksesta kuntoutusrahaa. Kuntoutusrahan määrä on laskennallinen eläke korotettuna 33 %.

    Toteutustapa

    Toteutustapa

    Työeläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus on aina ammatillista, yksilöllistä ja tarkoituksenmukaista. Kuntoutustarpeen arviointi ja kuntoutussuunnitelma perustuvat hakijan kokonaistilanteeseen, jossa otetaan huomioon muun muassa ikä, koulutus, työkokemus, muu osaaminen, terveydentilanne ja terveydentilan ennuste.

    Keskeisiä toimenpiteitä ovat:

    • neuvonta ja ohjaus
    • työkokeilu
    • työhönvalmennus ammattitaidon täydentäminen tai ammattiin johtava koulutus
    • tuki elinkeinotoiminnan aloittamiseen tai jatkamiseen.

    Kysy lisätietoa omasta työelälaitoksestasi.