Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hyppää pääsisältöön
    Asiakasnäkymä
    Kunnat
    Päivitetty 07.01.2025

    Työvoimakoulutus (vanha, vuoden 2024 ohje)

    Ammatillisten työvoimakoulutusten tavoitteena on parantaa työnhakijan ammattitaitoa, mahdollisuuksia saada työtä tai säilyttää työpaikka sekä lisätä valmiuksia toimia yrittäjänä.
    Työvoimakoulutuksena järjestetään myös kotoutumiskoulutusta.
    Palvelun toteutustapa
    Läsnäoloa vaativa palvelu,
    Hybridipalvelu (yhdistelmä etä- ja lähitoteutusta)
    Kohderyhmä
    Korkeasti koulutettu,
    Perus tai 2. asteen koulutus puuttuu,
    Kouluttautumisesta kiinnostunut,
    Yrittäjyydestä kiinnostunut,
    Ammatillisen osaamisen kehittäminen
    Palvelun kieli
    suomi
    ,
    englanti
    ,
    ruotsi
    Maksullisuus
    Ei maksua

    Kohderyhmä

    Ammatillinen työvoimakoulutus on tarkoitettu erityisesti sinulle, joka olet työtön tai työttömyysuhan alainen työnhakija ja tarvitset lisäosaamista työllistyäksesi.

    Työvoimakoulutuksen hakuilmoituksessa on lisätietoa paitsi koulutuksen tavoitteesta ja sisällöstä, myös pääsyvaatimuksista. Osa koulutuksista on kohdennettu esimerkiksi maahanmuuttajille tai nuorille. Tutustu tietoihin! 

    Osallistujan kotikunta
    Kotikunnalla ei merkitystä
    Ikäryhmät
    Kaikille työikäisille

    Osallistuminen

    Haussa oleviin työvoimakoulutuksiin voit tutustua työmarkkinatorin kautta.  

    Koulutuksiin haetaan sähköisellä hakemuslomakkeella, johon löytyy linkki esimerkiksi koulutuksen tiedoista. TE-toimistosta/kuntakokeilulta (vuonna 2025 uusilta kuntien työvoimaviranomaisilta) saat tarvittaessa paperisen (TEM601) lomakkeen, jonka voit täyttää ja jättää TE-toimistoon/kuntakokeilulle (työvoimaviranomaiselle). Lomakkeen voit myös tulostaa suomi.fi -sivulta.

    Täytä hakemus huolellisesti ja perustele miksi juuri sinut tulisi valita koulutukseen.

    Uudenmaan TE-toimiston/ työvoimaviranomaisen asiantuntija käy koulutushakemukset läpi yhdessä kouluttajan kanssa. Soveltuvat hakijat kutsutaan valintahaastatteluun. Valinnan apuna voi olla myös kartoitusjakso tai soveltuvuuskoe. 

    Valintapäätös tulee kotiosoitteeseen kirjeenä. 

    Työvoimakoulutus ei poista mahdollisuutta työttömyysetuuteen. 

    Jos työvoimakoulutuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, sinulla voi olla mahdollisuus saada sen ajalta korotettua työttömyysetuutta (enintään 200 päivää). Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela. 

    Koulutukseen osallistumispäiviltä on mahdollista saada kulukorvausta työttömyysetuuden maksajalta, tai harkinnanvaraista kulukorvausta TE-toimistolta/kuntakokeilulta/työvoimaviranomaiselta.  

    Osallistumisen edellytykset:

    Koulutuskohtaisesti on määritelty kohderyhmä sekä mahdolliset lähtötasovaatimukset, jotka tulee täyttää jotta voi tulla valituksi koulutukseen. Motivaatiota ja muita perusteluja kannattaa kirjata hakemukseen.

    Suurin osa koulutuksista on palveluntuottajan ja työssäoppimispaikan tiloissa tapahtuvaa kokopäiväistä lähiopiskelua.

    Osallistumisen hyödyt:

    Ammatillinen työvoimakoulutus parantaa osaamista ja ammattitaitoa, mahdollisuuksia saada työtä tai säilyttää työpaikka tai lisää valmiuksia toimia yrittäjänä.

    Työvoimakoulutuksia järjestetään useilla eri ammattialoilla, osa yhteistyössä yritysten kanssa, esim. RekryKoulutukset.

    Osassa koulutuksista voi suorittaa ammatillisen tutkinnon tai sen osan. 

    Toteutustapa

    Toteutustapa

    Kohderyhmän sekä tavoitteen mukaan järjestetään erilaisia työvoimakoulutuksia. On lyhytkestoisia täydennyskoulutuksia sekä perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoon tai sen osaan tähtäävää koulusta. On asiantuntijoiden F.E.C-koulutuksia (Further Educated with Companies) sekä yhdessä työnantajien kanssa suunniteltuja ja rahoitettuja Rekry-, Muutos- ja TäsmäKoulutuksia. Koulutuksiin lähes poikkeuksetta sisältyy työssäoppimisjakso. Joitain koulutuksia järjestetään osaksi verkkototeutuksina.

    Työvoimakoulutukset järjestetään pääosin suomeksi, jotain koulutuksia ruotsiksi tai englanniksi. Osassa toteutuksista on vahva S2-kielituki.