Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hyppää pääsisältöön
    Asiakasnäkymä
    Kunnat
    Päivitetty 20.11.2024

    Velvoitetyöoikeus, Päättynyt 1.9.2024

    Eduskunta on päättänyt, että velvoitetyöllistämisestä luovutaan kokonaan. Työllistämisvelvoitetta ei voi enää syntyä 2.9.2024 tai sen jälkeen. Muutos ei vaikuta ennen 2.9.2024 alkaneisiin velvoitetyöjaksoihin.
    Palvelun toteutustapa
    Muu palvelu
    Kohderyhmä
    Avoimille työmarkkinoille suuntaava,
    Kouluttautumisesta kiinnostunut,
    Pitkittynyt työttömyys,
    Suoraan työhön,
    Työllistymistä edistävät taloudelliset tuet
    Palvelun kieli
    suomi
    ,
    englanti
    Maksullisuus
    Ei maksua

    Kohderyhmä

    Eduskunta on päättänyt, että velvoitetyöllistämisestä luovutaan kokonaan. Työllistämisvelvoitetta ei voi enää syntyä 2.9.2024 tai sen jälkeen. Muutos ei vaikuta ennen 2.9.2024 alkaneisiin velvoitetyöjaksoihin. Velvoitetyöllä voi kerryttää työssäoloehtoa, jos velvoite alkaa viimeistään 1.9.2024.

    Velvoitetyöllistäminen on tarkoitettu niille työttömille työnhakijoille, joiden työttömyyspäiväraha-aika (= ansiosidonnainen tai Kelan peruspäiväraha) on täyttynyt heidän täytettyään 57-vuotta, ja joilla ei ole oikeutta työttömyyspäivärahan lisäpäiviin (ns. eläkeputki, oikeus päivärahaan eläkeiän saavuttamiseen asti).

    Palvelu soveltuu tilanteeseen, jossa asiakkaan perustyönhakutaidot ovat hyvässä kunnossa ja asiakas on valmis ottamaan työtä vastaan. Lisäksi asiakkaalla tulisi olla valmius kokopäivätyöhön ja valmius ymmärtää hyöty, mitä velvoitetyö tarjoaa.

    Palvelu sopii sellaiseen elämäntilanteeseen, jossa henkilö ei ole työllistynyt avoimille työmarkkinoille tai jolle ei ole tarjota soveltuvaa työllistymistä edistävää koulutusta tai kuntoutusta.

    Osallistujan kotikunta
    Kotikunnalla ei merkitystä
    Ikäryhmät

    Osallistuminen

    Palvelussa sinua kannustetaan oma-aloitteeseen työnhakuun, jossa sinua autetaan ja tuetaan eri keinoin. Tavoitteena on auttaa sinua löytämään kiinnostustasi ja osaamistasi mahdollisimman hyvin vastaava työpaikka kaupungilta. Sinulla tarjotaan aktiivisesti työpaikkoja. Sinut voidaan myös ohjata hakemaan tiettyjä työpaikkoja. Velvoitetyössä työssäoloehto täyttyy uudelleen, ja olet jälleen sen jälkeen oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan tai KELAn peruspäivärahaan.

    HUOM! Velvoitetyön jälkeen työttömyyskassa ei määrittele päivärahaa uudelleen, ellei uusien tulotietojen perusteella määritelty palkka ole suurempi kuin aiemmin työttömyyspäivärahan perusteeksi määritelty palkka. Jos tulotiedoissa ei ole muutoksia, ansiosidonnainen päiväraha on entisen suuruinen.

    Osallistumisen edellytykset:

    Sinun tulee olla vähintään 57-vuotias työtön työnhakija, jonka työttömyyspäiväraha-aika (= ansiosidonnainen tai Kelan peruspäiväraha) on täyttymässä ja jolla ei ole oikeutta työttömyyspäivärahan lisäpäiviin.

    Mitä tarkoittaa lisäpäivät: lisäpäiville voi siirtyä ansiopäivärahan enimmäisajan päättyessä, jos on täyttänyt vaaditun iän ennen enimmäisajan kulumista loppuun. Lisäksi edellytetään, että henkilö on työskennellyt vähintään 5 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana. Ansiopäivärahaa maksetaan lisäpäiviltä vanhuuseläkeikään asti. 

    Osallistumisen hyödyt:

    Velvoitetyö mahdollistaa kokoaikaisen työn. Palvelun avulla saat ajantasaista työkokemusta, minkä ansiosta työn hakeminen velvoitetyön aikana ja jälkeen voi olla tuloksellisempaa. Myös mahdollisuudet päästä työhaastatteluun ovat korkeammat työsuhteessa ollessa. Lisäksi sinulle palautuu oikeus joko ansiosidonnaiseen päivärahaan tai peruspäivärahaan velvoitetyöjakson jälkeen, mikäli et ole työllistynyt.

    Toteutustapa

    Toteutustapa

    Eduskunta on päättänyt, että velvoitetyöllistämisestä luovutaan kokonaan. Työllistämisvelvoitetta ei voi enää syntyä 2.9.2024 tai sen jälkeen. Muutos ei vaikuta ennen 2.9.2024 alkaneisiin velvoitetyöjaksoihin. Velvoitetyöllä voi kerryttää työssäoloehtoa, jos velvoite alkaa viimeistään 1.9.2024.

    Velvoitetyöllistäminen on lakisääteinen palvelu, jossa kaupungin velvollisuutena on järjestää sinulle koulutus-, kuntoutus- tai työntekomahdollisuus, jos olet täyttänyt 57 vuotta ennen työttömyyspäivärahaoikeuden päättymistä. 

     

    Velvoitetyöllistämisen eri vaihtoehdot:

    Koulutus

    • 60 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla koulutus kerryttää työssäoloehtoa. Tämä sinun tulee itse vielä varmistaa etuuden maksajalta.
    • Jos olet 57-59-vuotias ja haluat käyttää velvoitetyöoikeuden työvoimakoulutukseen, selvitä etuuden maksajalta, kerryttääkö koulutus työssäoloehtoa (jonka myötä päivärahaoikeus palautuu). 
    • Sinun tulee itse selvittää työttömyysetuuden maksajalta (Kela tai työttömyyskassa), miten velvoitteen täyttäminen vaikuttaa sinun työttömyysturvaasi koulutuksen aikana ja sen jälkeen sekä miten koulutus vastaa työssäoloehdon vaatimuksia.
    • Päätöstä tehdessäsi sinun on tärkeää tietää ja ymmärtää valintasi taloudelliset seuraukset.

    Kuntoutus

    • Kuntoutus on vaihtoehto silloin, jos sinulla on terveydentilaan liittyviä haasteita ja olet toimittanut terveydentilaasi koskevia tietoja työvoimaviranomaiselle ja tiedot on merkitty asiakastietoihisi.
    • Kuntoutuksella tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia julkisia työvoima- ja yrityspalveluita.
    • Jos olet täyttänyt 60 vuotta, kuntoutuspalveluun osallistuminen kerryttää työssäoloehtoa
    • Sinun tulee itse selvittää työttömyysetuuden maksajalta (Kela tai työttömyyskassa), miten velvoitteen täyttäminen vaikuttaa sinun työttömyysturvaasi kuntoutuksen aikana ja sen jälkeen sekä miten kuntoutus vastaa työssäoloehdon vaatimuksia.
    • Päätöstä tehdessäsi sinun on tärkeää tietää ja ymmärtää valintasi taloudelliset seuraukset.

    Työ

    • Velvoitetyö on kuusi (6) kuukautta kestävä määräaikainen työsuhde. Se on mitoitettu niin, että 26 viikon työssäoloehto täyttyy palkkatukijakson päätyttyä. Velvoitetyön tulee olla (alan säännöllisen työajan mukaista) kokoaikatyötä.
    • Jos saat työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, sinulle järjestetään työkykyäsi vastaavaa työssäoloehdon täyttävää osa-aikatyötä. 
    • Laissa ei määritellä työn sisältöä.
    • Tavoitteena on, että pääset takaisin työmarkkinoille. Työpaikan tarjoaa kotikaupunki/-kunta, joka haastattelee sinua ja pyrkii sovittamaan työn sopimaan taustaasi. 
    • Ennen kaupungin tarjoamaa työntekomahdollisuutta sinulle voidaan kuitenkin tarjota muita työllistämistä edistäviä palveluita.
    • Mikäli et pääse takaisin työmarkkinoille määräaikaisen työsuhteen jälkeen, sinulla on oikeus uudelleen työttömyyspäivärahaan (ansiosidonnainen tai Kelan peruspäiväraha).