Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hyppää pääsisältöön
Asiakasnäkymä
Keravan kaupunki
Päivitetty 03.03.2025

Kotoutumiskoulutus Keravalla (Keuda)

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomen kieltä sekä muita yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia taitoja. Kotoutumiskoulutuksessa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita (Opetushallitus, Määräykset ja ohjeet 2022:1a).
Palvelun toteutustapa
Hybridipalvelu (yhdistelmä etä- ja lähitoteutusta)
Kohderyhmä
Kouluttautumisesta kiinnostunut,
Kotoutumisajalla oleva,
Perus tai 2. asteen koulutus puuttuu,
Ulkomailla suoritettu koulutus,
Neuvonta ja ohjaus,
Työnhakutaidot,
Osaamisen kartoittaminen,
Kieliopinnot,
Perus- ja yhteiskuntataidot
Palvelun kieli
suomi
(ei kielitaitoa)
Maksullisuus
Ei maksua

Kohderyhmä

  • Kotoutumisvaiheessa olevat maahanmuuttaja-asiakkaat.
  • Pääasiassa Keravalla ja Sipoossa asuville henkilöille
  • Ensisijaisesti työttömälle työnhakijalle, joilla on kotoutumisaika käynnissä.
  • Myös osa-aikatyössä olevalle, jos työn ohella pystyy osallistumaan kokopäiväiseen koulutukseen, ja on todellinen tarve juuri kotoutumiskoulutukselle (suomen kielen omaehtoiset koulutukset eivät riitä).
Osallistujan kotikunta
Kerava,
Sipoo
Ikäryhmät
Kaikille työikäisille

Osallistuminen

Ohjauksen koulutukseen tekee sinun asiantuntijasi. Kotoutumiskoulutus on osa kotoutumisen kokonaisuutta. Kotoutumiskoulutus on tarkoitettu kotoutumisajalla oleville Keravan ja Sipoon työllisyysalueen asiakkaille, joiden kotoutumissuunnitelmaan koulutus sisältyy. 

Jos olet kiinnostunut tästä koulutuksesta, keskustele oman työllisyyspalvelujen asiantuntijasi kanssa.

Jos et tiedä kuka oma asiantuntijasi on, voit olla yhteydessä Keravan ja Sipoon työllisyysalueen palvelupisteeseen sähköpostitse tyo.keravasipoo@kerava.fi tai tulemalla paikanpäälle. Palvelupisteet löydät täältä: Keravan ja Sipoon työllisyysalueelle viisi asiakaspalvelupistettä – Kerava (aukeaa uuteen välilehteen).

Osallistumisen edellytykset:

Asiantuntija arvioi palvelutarpeesta ja ohjaa usein ensin osaamiskartoitukseen Suomen kielen lähtötasoarviointiin. Palvelussa selvitetään suomen kielen taito, luku- ja kirjoitustaito sekä opiskeluvalmiudet. Palvelussa annetaan suositus sopivasta kotoutumiskoulutuksesta tai muusta palvelusta. Testi kestää enintään 4 tuntia.

Osallistumisen hyödyt:

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena on edistää kotoutujan suomen/ruotsin kielen osaamista ja muita valmiuksia, jotka mahdollistavat opiskelijan työllistymisen tai jatko-opintoihin siirtymisen. Kotoutumiskoulutus vahvistaa opiskelijan toimijuutta ja osallisuutta sekä lisää suomalaisen yhteiskunnan toimintatapojen tuntemusta ja laaja-alaisesti arjen taitoja.

Toteutustapa

Toteutustapa

Kotoutumiskoulutus koostuu seuraavista osioista:

  • kieli- ja viestintäosaaminen
  • yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
  • ohjaus sekä opiskelun ja oppimisen tuki

Koulutuksessa laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa huomioidaan esimerkiksi aikaisempi työkokemus ja koulutus.

Kotoutumiskoulutus sisältää työpaikoilla tapahtuvaa työssäoppimista, jossa pääset tutustumaan suomalaiseen työelämään ja harjoittelemaan suomen kieltä käytännön tilanteissa.

Kotoutumiskoulutus voi koostua useammasta eri koulutuksesta tai palvelusta. Koulutuspolku rakentuu opintojen aikana.