Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
    Asiakasnäkymä
    Raaseporin kaupunki
    Updated 06.05.2025

    Oppisopimus (Raasepori)

    Oppisopimuksella voivat opiskella kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat, jotka haluavat ammatillisen koulutuksen, tarvitsevat todistuksen ammattitaidostaan ja/tai tarvitsevat täydennystä ammattitaitoonsa lisäkoulutuksella.
    Service implementation:
    Muu palvelu
    Service keywords:
    Avoimille työmarkkinoille suuntaava,
    Kouluttautumisesta kiinnostunut,
    Perus tai 2. asteen koulutus puuttuu,
    Ammatillisen osaamisen kehittäminen
    Service language
    Finnish
    ,
    Swedish
    Chargeable:
    The service is free

    Kohderyhmä

    Sopii erityisesti:

    • Ammatin vaihtajille,
    • Työelämässä oleville, jotka haluavat tutkinnon,
    • Nuorille, jotka haluavat oppia tekemällä,
    • Yrittäjälle, jolla on tarve kehittää omaa osaamista.
    Home municipality
    Municipality doesn't matter
    Age groups:
    For all people of working age

    Osallistuminen

    Miten haen oppisopimukseen?

    1. Löydä työpaikka, jossa voit oppia haluamaasi alaa.
    2. Sovi työnantajan kanssa, että koulutus toteutetaan oppisopimuksena.
    3. Ota yhteyttä oppilaitokseen, joka tarjoaa kyseistä koulutusta.
    4. Oppilaitos ja työnantaja laativat oppisopimuksen, ja koulutus alkaa. Oppisopimuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden.
    Requirements for participation:

    Oppisopimus perustuu työsuhteeseen, jossa työaika on vähintään 25 tuntia viikossa ja opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa sivukuluineen. Työtehtävien tulee liittyä suoritettavaan tutkintoon tai sen osaan, ja työpaikalla on oltava nimetty työpaikkaohjaaja tukemassa oppimista. Oppisopimus tehdään yhteistyössä koulutuksen järjestäjän kanssa, joka vastaa opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta. 
     

    Yrittäjän oppisopimus edellyttää, että yrittäjän yrityksessä on riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, Y-tunnus sekä YEL- tai MYEL-vakuutus. Yritysmuoto voi olla esimerkiksi toiminimi, osakeyhtiö tai osuuskunta, ja työtä tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Työtehtävien on tuettava koulutuksen tavoitteita ja osaamisen kehittymistä. Yrittäjän tulee myös hankkia itselleen mentori (työpaikkaohjaaja), joka tukee oppimista säännöllisesti ja jolla on riittävä alan osaaminen. Oppisopimus tehdään yhteistyössä koulutuksen järjestäjän kanssa, joka auttaa sopimuksen laatimisessa ja opintojen suunnittelussa.

    Benefits of participation:

    Oppisopimus yhdistää työn ja opiskelun joustavasti. Opit suoraan työpaikalla, saat palkkaa ja kerrytät arvokasta työkokemusta. Samalla voit suorittaa ammatillisen tutkinnon ja rakentaa verkostoja työelämässä. Oppimispolku voidaan räätälöidä yksilöllisesti, mikä tekee siitä joustavan ja henkilökohtaisen tavan kehittää osaamista.

    Toteutustapa

    Method of organizing

    Oppisopimuksessa olet päätoiminen opiskelija ja sinulla on työnantaja, joka kykenee tarjoamaan vähintään keskimäärin 25 tuntia viikossa työtehtäviä jotka vastaavat koulutuksen tavoitteita. Tukenasi työpaikalla tulee olla työpaikkaohjaaja, jonka tehtäviin kuuluvat opiskelijan työtehtävien suunnittelu sekä ohjaus, palautteen antaminen ja osaamisen edistymisen arviointi. Teoriaopintoja suoritetaan oppilaitoksessa tai verkossa. 

    Oppisopimuksen aikana saat työnantajaltasi palkkaa työehtosopimuksen mukaan. Työnantaja voi myös hakea palkkatukea työvoimaviranomaiselta työttömän työnhakijan palkkaamiseen oppisopimuksella(Oppisopimus tai työsuhde ei voi alkaa ennen tukipäätöksen tekoa. Työvoimaviranomainen päättää tuen määrästä ja kestosta työnantajan hakemuksen perusteella).Koulutuksen järjestäjä voi myös maksaa työnantajalle koulutuskorvausta, jos työnantaja ja koulutuksen järjestäjä arvioivat koulutuksesta aiheutuvan kuluja työnantajalle ja sopivat koulutuskorvauksen maksamisesta oppisopimuksessa. 

     

    Yrittäjän oppisopimus alkaa yhteistyöllä koulutuksen järjestäjän kanssa, joka arvioi yritystoiminnan soveltuvuuden koulutukseen ja auttaa laatimaan oppisopimuksen. Yrittäjä toimii omassa yrityksessään ja kehittää osaamistaan käytännön työtehtävien kautta, jotka liittyvät suoritettavaan tutkintoon. Oppimista tukee ulkopuolinen mentori, joka toimii yrittäjän sparraajana ja ohjaajana. Mentorointi tapahtuu yleensä 4–6 viikon välein, mentori jakaa sinulle tietotaitoaan ja kokemustaan sekä kannustaa sinua eteenpäin. Suhde on luottamuksellinen. Oppilaitos seuraa edistymistä, järjestää tarvittaessa lähiopetusta ja vastaa osaamisen arvioinnista. Koulutus voi johtaa esimerkiksi yrittäjyyden ammattitutkintoon tai sen osiin.