Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

Palvelumanuaalin linjaukset palveluvalikoimasta

Tälle sivulle on kuvattu linjaukset liittyen Palvelumanuaalin palveluvalikoimaan. Sivulle päivitetään sopimuksen yhteydessä tehtyjen linjausten lisäksi sopimuskauden aikana kuntayhteisesti tehdyt tarkentavat linjaukset.

Uudenmaan työllisyyspalveluiden Palvelumanuaali kokoaa yhteen Uudenmaan alueen palveluita kunta-, toimiala- ja organisaatiorajat ylittäen. Ensisijainen kriteeri palveluiden tuomiselle Palvelumanuaaliin on se, että palvelu on tarkoitettu projektissa mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaille ja palvelu on työllistymistä edistävää ja/tai työkykyä tukevaa ja ylläpitävää.
Alueellinen rajaus
  • Uudenmaan työllisyyspalveluiden Palvelumanuaalin tavoitteena on koota yhteen Uudenmaan alueen työllistymistä edistävää ja työkykyä ylläpitävää palveluvalikoimaa kunta-, toimiala- ja organisaatiorajat ylittäen.
  • Palvelumanuaali on tiettyjen Uudenmaan työllisyysalueiden (Helsinki, Espoo ja Kauniainen, Vantaa, Kerava ja Sipoo sekä Raasepori, Hanko ja Inkoo) yhteiskehittämä asiakasohjauksen työväline. Tästä syystä Palvelumanuaalin palveluvalikoima kohdennettu ensisijaisesti näiden työllisyysalueiden asiakkaille.
  • Henkilöasiakkaita ovat työnhakijaksi ilmoittautuneet asiakkaat.
  • Työnantaja-asiakkaita ovat alueella toimivat yritykset.
  • Työllisyysalueiden lisäksi Uudellamaalla toimii vuoden 2023 alusta lähtien Länsi-, Keski- ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaa-Keravan hyvinvointialue sekä näiden lisäksi Sotepe-palveluita järjestää Helsingin kaupunki.
  • Hyvinvointialueiden myötä Palvelumanuaalin työkykyyn linkittyvä palvelutarjonta koskee siis myös Askolan, Lapinjärven, Porvoon, Loviisan, Myrskylän, Pukkilan, Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Mäntsälän, Tuusulan, Pornaisten, Karkkilan, Kirkkonummen, Lohjan, Siuntion ja Vihdin alueiden asukkaita.
Kuntien, työllisyysalueiden ja hyvinvointialueiden omat palvelut
  • Palvelumanuaaliin tuodaan toistaiseksi vain niiden kuntien omaa palveluvalikoimaa, jotka osallistuvat Palvelumanuaalin kehittämiseen. Näitä kuntia ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Raasepori, Hanko ja Inkoo.
  • Palvelumanuaaliin tuodaan kuntien omaa palvelutarjontaa niiltä toimialoilta, jotka järjestävät sellaisia työllistymistä edistäviä ja työkykyä tukevia palveluita, joihin työllisyysalueiden asiakkaat voivat osallistua.
  • Tällaisia toimialoja/yksikköjä ovat korostuneesti työllisyysalueiden palvelut, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä sote-toimiala/hyvinvointialueet.
  • Työllisyyspalveluiden osalta on tarkoituksenmukaista kuvata Palvelumanuaaliin koko se palvelutarjonta, johon asiantuntija/omavalmentaja voi asiakkaan ohjata. Työllisyyspalveluiden tekemää peruspalvelua (asiakastapaamiset, suunnitelman teko, tulkkaus jne.) ei kuvata Palvelumanuaaliin palveluina.
  • Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan erilaiset osaamisen kehittämisen ja jatkuvan oppimisen palvelut on tarkoituksenmukaista kuvata Palvelumanuaaliin.
  • Sote-toimialan / hyvinvointialueiden työkyvyn arviointiin, tukeen ja ylläpitoon liittyvät palvelut, jotka on tarkoitettu työnhakija-asiakkaille, on tarkoituksenmukaista kuvata Palvelumanuaaliin. Palvelumanuaaliin ei kuvata erillisinä palveluina Soten peruspalveluita (esim. päivystykset, hammashoito jne.)
  • Työllisyysalueiden lakisääteiset palvelut kuvataan Palvelumanuaaliin lähtökohtaisesti yhtenä palvelukuvauksena, joka on yhteinen kaikille kunnille. Työllisyysalueilla on mahdollisuus lisätä näihin kuvauksiin kuntakohtaiset poikkeusohjeet. Niiden lakisääteisten palveluiden kohdalla, jossa käytännöt poikkeavat laajemmin toisistaan (kuntouttava työtoiminta, työttömien terveystarkastukset , työnhaun valmennukset jne.) tehdään Palvelumanuaaliin palvelukuvaukset kunta- tai työllisyysaluekohtaisesti. Jokainen kunta päättää oman alueensa palvelukuvausten luonteen itse: kunnassa voidaan tehdä esimerkiksi yksi yleinen kuntouttavan työtoiminnan palvelukuvaus tai toiminta voidaan tuoda Palvelumanuaaliin ryhmä- ja palveluntuottajakohtaisesti.
Ostopalvelut
  • Ostopalvelut, joilla on useita palveluntuottajia, kuvaa Palvelumanuaaliin palvelua hankkiva järjestäjätaho, esimerkiksi kunta, työllisyysalue tai Kela. Yksittäisten ostopalveluntuottajien toteutuksia ei ole tarpeen kuvata Palvelumanuaaliin.
  • Järjestäjätaho pystyy merkitsemään järjestelmässä palveluntuottajat ostopalvelun kuvaukseen näkyviin.
Oppilaitosten palvelut
  • Oppilaitosten palveluista Palvelumanuaaliin on tarkoituksenmukaista tuoda ne palvelut, jotka on tarkoitettu erityisesti mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaille.
  • Koska oppilaitosten palvelutarjonta on laaja ja se on kattavasti edustettuna mm. Opintopolku.fi-sivustolla, tuodaan Palvelumanuaaliin etenkin ne koulutukset ja kurssit, jotka tukevat työnhakija-asiakkaiden työllistymistä.
  • Jokainen palvelu kuvataan Palvelumanuaaliin lähtökohtaisesti erillisenä palvelukuvauksena. Oppilaitoksen samankaltaiset palvelut voidaan koota samaan palvelukuvaukseen yhteisen otsikon alle, mikäli palvelut ovat tarpeeksi samankaltaisia keskenään (yhteen koottujen palvelujen välillä ei ole esimerkiksi työttömyysetuuteen liittyviä ristiriitoja, jotta viranomaisen työ- ja prosessiohjeet on mahdollista laatia).
  • Tutkintoon johtavia koulutuksia ei kuvata Palvelumanuaaliin vaan niiden osalta tullaan Palvelumanuaalista viittaamaan Opintopolku.fi-sivustolle.
  • Työnhakija-asiakkaille suunnatuista osatutkinnoista/tutkinnon osista  tuodaan Palvelumanuaaliin yleiskuvaus, josta voidaan linkittää alueella kyseistä palvelua järjestävien oppilaitosten tietoihin. Oppilaitos- ja tutkintokohtaisia tietoja ei ole tarpeen kuvata Palvelumanuaaliin.
  • Alakohtaisia lyhytkoulutuksia voidaan tuoda Palvelumanuaaliin silloin, kun mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaat voivat niihin osallistua.
  • TUVA-koulutuksesta, aikuisten perusopetuksesta ja aikuisten lukio-opetuksesta tuodaan Palvelumanuaaliin yleiskuvaukset, joista voidaan linkittää alueella kyseistä palvelua järjestävien oppilaitosten tietoihin. Oppilaitoskohtaisia tietoja ei ole tarpeen kuvata Palvelumanuaaliin.
  • Jotpa-rahoitteisia koulutuksia ei tuoda Palvelumanuaaliin, koska niiden ensisijainen kohderyhmä ei ole työttömät työnhakijat: "Jotpan rahoittamat koulutukset ja osaamispalvelut on suunnattu pääasiassa työssä oleville ja työvoiman ulkopuolella oleville henkilöille. Työvoiman ulkopuolella olevilla tarkoitetaan tässä henkilöitä, jotka eivät ole työssä olevia tai työttömiä. Tällaisia ovat esimerkiksi eläkkeellä olevat ja kotona lapsia tai muita omaisia hoitavat henkilöt. Opiskelijat ja työttömät työnhakijat voivat myös osallistua palvelukeskuksen rahoittamiin osaamispalveluihin, mutta he eivät lähtökohtaisesti kuulu Jotpan rahoittamien osaamispalveluiden pääasiallisiin kohderyhmiin."
  • Erilaiset passi- ja korttikoulutukset voidaan tuoda Palvelumanuaaliin silloin, kun mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaat voivat niihin osallistua.
Työvoima- ja kotoutumiskoulutukset
  • Työvoimakoulutukset kuvataan Palvelumanuaaliin lähtökohtaisesti yhtenä yleisenä kuvauksena, josta linkitetään Työmarkkinatorin koulutuskalenteriin työvoimakoulutustarjonnan äärelle.
    • Palvelumanuaaliin ei tuoda eri koulutustentarjoajien ala- tai kurssikohtaisia kuvauksia.
    • Yhden työllisyysalueen asiakkaille tarkoitetut työvoimakoulutukset, joita ei lisätä Työmarkkinatorin koulutuskalenteriin, voidaan poikkeuksellisesti tuoda Palvelumanuaaliin erillisinä kuvauksina.
    • Yleisen ”työvoimakoulutukset”-kuvauksen lisäksi Palvelumanuaaliin tuodaan yleiskuvauksena Startti ammattiin nuorille-koulutukset ja yrittäjille suunnatut työvoimakoulutukset. Näistä kuvauksista linkitetään koulutuskalenteriin ja/tai oppilaitoksen omille sivuille.
    • KEHA-keskuksen kanssa jatketaan keskustelua mahdollisuudesta heijastaa koulutuskalenterin tarjontaa osana Työvoimakoulutukset-kuvausta.
  • Työllisyysalueet tekevät kotoutumiskoulutuksista työvoimakoulutusten tapaan omat yleiskuvaukset, joista linkitetään Kopoon koulutustarjonnan äärelle. Yksittäisiä kotoutumiskoulutuksia ei ole tarpeen kuvata Palvelumanuaaliin.
Kolmannen sektorin palvelut
  • Kolmannen sektorin palveluista Palvelumanuaaliin on tarkoituksenmukaista tuoda ne palvelut, jotka on tarkoitettu erityisesti  mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaille ja palvelu on työllistymistä edistävää ja/tai työkykyä tukevaa ja ylläpitävää.
  • Työllisyyden  ESR-hankkeet on tarkoituksenmukaista tuoda Palvelumanuaaliin.
  • Järjestöjen tuottamat lakisääteiset palvelut tuodaan Palvelumanuaaliin. Joistakin lakisääteisistä palveluista on yleiskuvaus, jolloin yksittäisten palveluntuottajien kuvauksia ei ole tarpeellista tuoda.
  • Järjestöjen tuottamien kielikoulupalvelujen lisääminen Palvelumanuaaliin voi olla tarkoituksenmukaista.
Maksulliset palvelut
  • Lähtökohtaisesti kannustamme tuomaan Palvelumanuaaliin maksuttomia palveluita, sillä monilla kunnilla ei ole mahdollisuutta tukea taloudellisesti työnhakijaa tämän osallistuessa maksulliseen palveluun.​
  • Mikäli maksullisia palveluita tuodaan Palvelumanuaalin, on palveluntuottajan tuotava palvelun tietoihin palvelun hintatiedot ja määriteltävä, mikäli palvelusta on mahdollista saada alennusta esim. tietyin ehdoin. Kuten muidenkin palveluiden kohdalla, tulee maksullisten palveluiden olla suunnattu mukana olevien Uudenmaan työllisyysalueiden työnhakija-asiakkaille.

Muut palvelut
  • Palvelumanuaalissa on tällä hetkellä palveluita lakisääteisistä palveluista matalan kynnyksen palveluihin kunnilta, Kelalta, työeläkelaitoksilta, alueen oppilaitoksilta, järjestöiltä, hankkeilta ja yksityisiltä palveluntarjoajilta. Uusien palveluntuottajien mukaan ottamista tarkastellaan näiden palvelutarjonnan pohjalta.
  • Palvelumanuaaliin palveluina lisättävät palvelut ovat sellaisia palveluita, joihin asiantuntija voi asiakkaan ohjata tai asiakas itse palveluun hakeutua. Palveluiden tiedot koostuvat yleisistä palveluun liittyvistä tiedoista ja niihin kuuluvista sisäisistä työ- ja prosessiohjeista.
  • Palveluiden lisäksi Palvelumanuaalissa on kirjautumisen takana Asiantuntijan työvälineet -sivu, jonne kootaan linkityksiä muille työnhakua, työllistymistä, kotoutumista ja työkykyä tukeville sivustoille ja palvelualustoille. Tältä sivulta löytyvät myös esimerkiksi työnhaun verkkopalvelut, jotka eivät ole varsinaisia Palvelumanuaaliin tuotavia palveluita.