Tillgänglighet
Vad är tillgänglighet?
Tillgänglighet innebär att man i de digitala tjänsterna beaktar olika användare, deras behov och användningssituationer, så att alla kan använda tjänsterna så enkelt som möjligt.
Tillgängligheten till den offentliga sektorns webbtjänster regleras av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster. Tillgänglighet innebär att många olika typer av användare kan använda webbplatser och mobila applikationer. Detta innebär också användare med funktionsnedsättning och användare som använder tekniska hjälpmedel. Tillgänglighet omfattar också principen om lättförståeligt webbinnehåll.
Det krävs i lag att innehåll som publiceras digitalt följer de internationella riktlinjerna för tillgängligt webbinnehåll. Kraven baserar sig på de internationella riktlinjerna WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). WCAG har tre olika standardnivåer för tillgänglighet: A, AA och AAA.
Tillgänglighetsutlåtande
Detta tillgänglighetsutlåtande gäller webbplatsen Servicemanualen. Webbplatsens adress är https://tyollisyys.palvelumanuaali.fi/sv.
Stadens mål
I fråga om de digitala tjänsternas tillgänglighet har Helsingfors som mål att enligt WCAG-riktlinjerna uppnå minst nivå AA eller bättre, om det rimligen är möjligt.
Status av överensstämmelse
Denna webbplats uppfyller de kritiska tillgänglighetskraven som lagen ställer i enlighet med WCAG 2.1-kriterierna på nivå AA med följande uppmärksammade brister.
Icke-tillgängligt innehåll
Innehållet nedan uppfyller ännu inte alla tillgänglighetskrav som ställs i lagen.
Observerade brister
Förfrågan om cookies: Webbplatsens förfrågan om cookies, dvs. kakor, visas inte först med tangentbordsfokus, istället måste man först bläddra i sidans innehåll för knapparna ska få fokus (WCAG 2.1: 2.4.3 Fokusordning).
Innehåll som inte är text: Alla bilder har inte en tydlig textmotsvarighet för de som använder assisterande teknik (WCAG 2.1: 1.1.1 Innehåll som inte är text).
Meddelanden om ändringar i innehållet: En del av ändringarna i innehållet överförs inte automatiskt till de som använder assisterande teknik (WCAG 2.1: 4.1.3 Meddelanden om status).
Ändring av innehåll automatiskt: Webbplatsen har sökfunktioner vars innehåll uppdateras automatiskt utan användarens input (WCAG 2.1: 3.2.2 Input).
Elementens funktion: Alla element (länkar, knappar, formulärelement) har inte ett tillgängligt namn och/eller roll eller är otydligt definierade. (WCAG 2.1: 4.1.2 Namn, roll, värde). Alla formulärelement har inte heller en visuell etikett (WCAG 2.1: 2.4.6 Rubriker och ledtexter/etiketter).
Placering och beskrivning av elementen: Visuell information om alla element (länkar, knappar) överförs inte till de som använder assisterande teknik, såsom en beskrivning av stegen i ansökningsformuläret och placeringen av vissa länkar i förhållande till innehållet (WCAG 2.1: 1.3.1 Information och relationer).
Felmeddelanden: Alla felmeddelanden är nu inte tillräckligt tydliga för alla användare (WCAG 2.1: 3.3.1 Identifiering av fel, 3.3.3 Åtgärdsförslag).
Fokusordning: Vissa element har en ologisk fokusordning (WCAG 2.1: 2.4.3 Fokusordning).
Synligt fokus: Alla interaktiva element har inte en tydlig fokusindikator (WCAG 2.1: 2.4.7 Synligt fokus).
Länkar: Alla länkars objekt är inte tydligt uttryckta (WCAG 2.1: 2.4.4 Länkens syfte (i sammanhanget)).
Kontrast: På webbplatsen finns innehåll där kontrasten i förhållande till bakgrunden ligger under minimibestämmelsen (WCAG 2.1: 1.4.3 Kontrast (minimi), 1.4.11 Kontrast för innehåll i icke-textformat).
Responsivitet: På en liten skärm placeras en del av innehållet utanför skärmen eller delvis eller helt ovanpå varandra, vilket gör det svårt att använda webbplatsen till exempel med en mobil enhet (WCAG 2.1: 1.4.10 Responsivitet).
Webbplatsens språk: Allt innehåll är inte tillgängligt på det språk som valts på webbplatsen eller så är språkinställningarna inte korrekt konfigurerade för assisterande teknik. (WCAG 2.1: 3.1.2 Språk för del av sida).
Åtgärdande av brister
De brister som listas ovan åtgärdas före slutet av 2026.
Webbplatsen vidareutvecklas och användarna kan stöta på tillgänglighetsproblem i tjänsten. Vänligen meddela den systemansvariga på adressen palvelumanuaali@hel.fi om du upptäcker ett problem på webbplatsen som inte finns med i listan.
Erhållande av uppgifter i tillgänglig form
Innehåll som man inte kan ta del av på grund av ovan nämnda brister kan begäras av den systemansvariga för denna webbplats.
Helsingfors sysselsättningstjänster
Detta utlåtande utarbetades ursprungligen den 24 juni 2024 och reviderades den 21 februari 2025.
Bedömning av tillgänglighet
I bedömningen av tillgängligheten har vi följt Helsingfors stads arbetsanvisning och metoder som strävar efter att säkerställa webbplatsens tillgänglighet i alla arbetsfaser.
Tillgängligheten har kontrollerats genom auditering av en extern expert samt genom egen utvärdering.
Tillgängligheten har kontrollerats med hjälp av automatisk tillgänglighetskontroll samt manuell kontroll av webbplatsen och innehållet.
Missförhållanden som rapporterats av bedömningsverktygen har granskats och vid behov åtgärdats.
Unicus Oy utförde den externa expertauditeringen.
Uppdatering av tillgänglighetsutlåtande
Webbplatsens tillgänglighet upprätthålls genom kontinuerlig tillsyn när tekniken eller innehållet förändras, samt med regelbundna kontroller. Detta utlåtande uppdateras vid ändringar av webbplatsen och kontroller av tillgängligheten.
Helsingfors stad och tillgänglighet
Staden främjar tillgängligheten till de digitala tjänsterna genom att göra publiceringsarbetet enhetligt och ordna utbildning i tillgänglighet för sin personal.
Tillgänglighetsnivån på webbplatserna kontrolleras kontinuerligt när webbplatserna underhålls. Staden reagerar omedelbart på brister som framkommer. Vi strävar efter att genomföra nödvändiga ändringar så snabbt som möjligt.
Personer med funktionsnedsättning och användare av assisterande teknik
Staden ger rådgivning och stöd för personer med funktionsnedsättning och användare av assisterande teknik. Stöd kan fås på de rådgivningssidor som anges på stadens webbsidor och hos telefonrådgivningen.
Respons och kontaktuppgifter
För webbplatsens tillgänglighet svarar:
Helsingfors sysselsättningstjänster
Anmälan om icke-tillgängligt innehåll
Om användaren upplever att tillgänglighetskraven trots allt inte uppfylls kan hen göra en anmälan per e-post till palvelumanuaali@hel.fi eller med responsformuläret (https://forms.office.com/e/ehDpQ7L21m).
Begäran om uppgifter i tillgänglig form
Om användaren upplever att hen inte får webbplatsens innehåll i tillgängligt format kan informationen begäras per e-post till palvelumanuaali@hel.fi eller med responsformuläret (https://forms.office.com/e/ehDpQ7L21m). Staden strävar efter att besvara förfrågningar inom rimlig tid.
Rättsskydd för tillgänglighet, Verkställighetsförfarande
Om en person upplever att hen inte får svar på sin anmälan eller förfrågan, eller om svaret inte är tillfredsställande, kan ärendet anmälas till regionförvaltningsverket i Södra Finland. På webbplatsen för regionförvaltningsverket i Södra Finland finns detaljerad information om hur ärendet behandlas.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Enheten för tillgänglighetstillsyn
Växel: 0295 016 000
Öppettider: må–fr kl. 8.00–16.15
Godkännande av tillgänglighetsutlåtande
Detta utlåtande godkändes den 26 juni 2024 och reviderades den 21 februari 2025.
Helsingfors sysselsättningstjänster
Helsingfors stad
Webbtjänsten publicerades först för begränsade användargrupper den 1 september 2023. Vi utvecklar fortfarande webbplatsen aktivt och gör uppdateringar regelbundet.
Detta utlåtande uppdaterades senast den 26 juni 2024 och reviderades den 21 februari 2025. Adresserna till blanketterna och tjänstens kontaktuppgifter för användarna av utlåtandet ändrades i uppdateringen.
Tillgängligheten för webbtjänsten Servicemanualen bedöms under hela livscykeln för utvecklingen och vi strävar efter att planera tjänsten med beaktande av tillgänglighetsprinciperna.