Vanliga frågor
Vad är Servicemanualen (Palvelumanuaali)?
Servicemanualen är en gemensam webbplattform som sammanställer tjänster i nio kommuner i Nyland i anknytning till att främja sysselsättningen samt stödja arbetsförmågan och integrationen.
- Vem är Servicemanualen avsedd för?
-
Vårt mål är att sammanföra dem som letar efter tjänster med de aktörer som erbjuder tjänster. Oavsett om du är en arbetssökande som bor i Nyland, en arbetsgivare som är verksam i området, en aktör som producerar sysselsättningsfrämjande och/eller tjänster som stöder arbetsförmågan eller integrationen eller en arbetstagare inom Helsingfors, Esbo, Vanda, Kervo eller Raseborg sysselsättningsområden, är Servicemanualen avsedd just för dig.
Tjänsten är öppen för alla utan inloggning. I den offentliga delen av Servicemanualen kan du leta efter en service som passar ditt servicebehov och din situation, bekanta dig med innehållet i tjänsterna och hitta anvisningar för hur du kan få tillgång till dem.
Inloggningen och de tilläggstjänster som öppnas via den är avsedda för tjänsteproducenter i området och för anställda inom sysselsättningstjänsterna i samarbetskommunerna. När tjänsteproducenterna loggat in kan de hantera och upprätthålla tjänsteutbudet i sin organisation. När kommunens anställda loggat in i Servicemanualen fungerar den i sin tur som ett arbetsredskap som stöd för kundstyrningen med detaljerade arbets- och processanvisningar i anslutning till tjänsterna.
Den servicemanual som du nu använder används i nio kommuner i Nyland (Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo, Raseborg, Hangö och Ingå). Behovet av en motsvarande plattform har dock identifierats även på andra håll och vi undersöker möjligheterna att utvidga användningen av den. - Hur skiljer sig Servicemanualen från andra serviceplattformar?
-
Servicemanualen är den enda plattformen på riksnivå som överskrider organisationsgränserna och sammanställer tjänster som främjar sysselsättningen, stöder arbetsförmågan och integrationen samt myndigheternas arbets- och processanvisningar i anslutning till dem. Servicemanualen är därför samarbetskommunernas främsta verktyg för servicestyrningen.
Vi identifierar de arbetssökandes mångahanda livssituationer och har sammanställt tjänster på ett omfattande sätt för att stödja bland annat sysselsättning, kompetensutveckling, integration, återgång till arbetslivet, nätverkande och arbetsförmåga. Utöver de lagstadgade tjänsterna som främjar sysselsättningen och stöder arbetsförmågan innehåller tjänsteutbudet mångsidigt olika tjänster inom kommunerna, läroanstalter, organisationer, projekt och privata aktörer – alltså något för alla!
För tjänsteproducenterna är Servicemanualen en kanal för att nå både arbetssökande, arbetsgivare och anställda inom sysselsättningstjänsterna med sina tjänster. Arbets- och processanvisningarna som finns i de anställdas vy efter inloggningen gör det möjligt för kunden att under handledningen alltid få aktuell information om tjänsterna och en jämlik service oberoende av var eller med vem hen uträttar ärenden.
Under den fortsatta utvecklingen av Servicemanualen utreder vi möjligheterna till gränssnitt också för andra plattformar som listar tjänster (bl.a. Jobbmarknaden, Studieinfo, Suomi.fi osv.).
- Servicemanualen verkar ofullständig, varför?
-
Den Servicemanual du nu bläddrar i är fortfarande i aktiv utveckling, det vill säga vi testar användningen av webbplatsen och gör regelbundet nödvändiga ändringar för att Servicemanualen ska kunna betjäna olika användargrupper och användarbehov på bästa möjliga sätt i framtiden. Vi utvecklar Servicemanualen aktivt under 2023–2026.
På grund av utvecklingsarbetet är korta avbrott i tjänsten möjliga under tekniska uppdateringar, även om vi strävar efter att schemalägga uppdateringarna så att de orsakar så få olägenheter som möjligt för användarna. Vi informerar om avbrotten på förhand på tjänstens förstasida och vid stora ändringar även via nyhetsbrev till aktiva användare.
Vi gör också uppdateringar i tjänsteutbudet och i informationen om tjänsterna, men den här kontinuerliga uppdateringen av tjänsterna påverkar inte användningen av manualen. Vi uppdaterar tjänsteutbudet och informationen om tjänsterna regelbundet så att du alltid har tillgång till aktuell information och ett täckande tjänsteutbud.
Användning av Servicemanualen
Servicemanualen är en webbplats som är öppen för alla.
- Vem kan logga in på Servicemanualen?
-
Anställda i sysselsättningsområdena och organisationer som producerar tjänster kan logga in på Servicemanualen.
I organisationer som ordnar eller producerar tjänster får personer, som lägger till tjänstebeskrivningar i Servicemanualens utbud, inloggningsuppgifter till Servicemanualen.
I sysselsättningsområdena får sysselsättningstjänsternas ansvariga experter och innehållsproducenter inloggningsuppgifter till Servicemanualen. Experterna använder Servicemanualen som stöd för kund- och servicestyrningen. Innehållsproducenterna beskriver tjänsternas interna arbets- och processanvisningar i informationen om tjänsterna.
- På vilka enheter kan jag använda Servicemanualen?
-
Du kan använda Servicemanualen med dator och mobila enheter, såsom smarttelefoner och surfplattor. Obs! Vi utvecklar tjänstens responsivitet och det kan ännu finnas brister i mobilanvändningen.
Du kan använda webbplatsen med de vanligaste webbläsarna, såsom Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Safari. Säkerställ att du har uppdaterat din webbläsare till den senaste versionen för att Servicemanualen ska fungera på bästa möjliga sätt.
- Finns det en avgift för att använda Servicemanualen?
-
Det är helt avgiftsfritt för alla användare att använda Servicemanualen. Tjänsten upprätthålls av Helsingfors, Esbo, Vanda, Kervo och Raseborg sysselsättningsområden.
- Hur beaktas tillgängligheten i Servicemanualen?
-
Tillgängligheten för webbtjänsten Servicemanualen bedöms under hela livscykeln för utvecklingen och vi strävar efter att planera tjänsten med beaktande av tillgänglighetsprinciperna. Till exempel har vi vid utformningen och tematiseringen av gränssnittet ägnat uppmärksamhet åt teckensnitt och färger. En utomstående leverantör auditerar tjänstens tillgänglighet regelbundet. Observationer och tillgänglighetsutlåtandet finns på sidan Tillgänglighet i Servicemanualen.
- På vilka språk finns Servicemanualen tillgänglig?
-
Servicemanualens gränssnitt finns på finska, svenska och engelska. Också lagstadgade tjänster och kommunernas egna tjänster finns på dessa språk. Översättningar görs regelbundet och på vissa ställen kan det förekomma brister i språkversionerna medan översättningsarbetet pågår.
I framtiden kan tjänsteproducenterna mata in det övriga tjänsteutbudet i Servicemanualen i olika språkversioner. På så sätt kan man vid behov söka till exempel tjänster på sitt eget språk i Servicemanualen på det språk som tjänsten ordnas på. Utvecklingen av språkversionerna blir klar stegvis.
Servicemanualens egenskaper
- Hur har olika användarbehov beaktats i Servicemanualen?
-
Projektet inleddes hösten 2020 med en omfattande konsultutredning om behov och måltillstånd. Våren 2021 publicerade vi en tillfällig Servicemanual medan utvecklingen pågick av den Servicemanual som du nu använder. Medan den tillfälliga lösningen användes samlade vi regelbundet in användarrespons och användarobservationer som stöd för utvecklingsarbetet.
Vi kartlade behoven hos de ansvariga experterna inom sysselsättningsområdenas sysselsättningstjänster samt innehållsproducenterna i serviceutformnings- och servicekartprojekt, workshoppar och användartestning. Vi har prioriterat olika anmärkningar och observationer och överfört dem till uppgifter som ska utvecklas.
Utvecklingen av innehållsproduktionens vyer prioriterades under 2022–2023, vyerna för sysselsättningstjänsternas ansvariga experter prioriterades 2023–2024 och personkundernas vyer 2024–2025. Alla dessa vyer utvecklas dock aktivt fram till slutet av 2026, varefter tjänsten övergår till underhållsutveckling. Under den aktiva utvecklingen involveras användare från alla användargrupper i användartestning, enkäter och olika serviceutformningsprojekt som stöd för att fastställa användarbehoven.
- Kan organisationen lägga till annat innehåll än tjänster i Servicemanualen?
-
Tjänsteproducenterna kan lägga till sysselsättningsfrämjande tjänster för varje organisation i Servicemanualen samt tjänster som stöder arbetsförmågan och integrationen. Utöver tjänsterna finns det i Servicemanualen också till exempel olika innehåll och artiklar som stöder jobbsökning, arbetsförmåga och integration. Tills vidare kan endast administratörerna för Servicemanualen lägga till innehålls-/artikelsidor. Vi granskar användarorganisationernas behov av att skapa eller hantera olika artikelsidor senare.
- Kan jag logga in på Servicemanualen med min organisations egna koder?
-
Det är inte möjligt att logga in på Servicemanualen med enkel inloggning (SSO) med samma kod för flera digitala tjänster. Ett personligt användarkonto skapas för varje användare i Servicemanualen och inloggningsuppgifterna är tjänstespecifika.
- Kan jag göra mina egna servicelistor i Servicemanualen?
-
För närvarande kan en inloggad användare göra en (1) egen Favoritlista. En icke-inloggad användare kan spara favoriter under en webbläsarsession.
Vi utvecklar möjligheter till olika personliga egenskaper i Servicemanualen i fortsättningen kan det vara möjligt att bland annat skapa olika egna listor.
- Visar Servicemanualen också inaktiva eller inaktuella tjänster?
-
Offentligt syns endast aktiva och publicerade tjänster. En tjänst kan publiceras när alla dess obligatoriska datainnehåll har producerats i organisationer som ordnar eller producerar tjänsten (inkl. kommuner). De personer som administrerar och underhåller tjänsterna kan också granska föråldrade och inaktiva tjänster (t.ex. i utkastläge) för varje organisation i vyn för administration och underhåll av tjänsterna.
- Finns det kundupplevelseinformation tillgänglig för tjänsterna?
-
Varje tjänsteproducent kan ha sina egna sätt att samla in information om kundupplevelser och det finns tills vidare ingen enhetlig process eller process som håller kvalitet för detta. Önskan är dock att både kunderna och experterna inom sysselsättningstjänsterna skulle ha information om kundernas upplevelser av tjänsterna. Vi undersöker hur information om kundupplevelser kan produceras på ett hållbart och tillförlitligt sätt i Servicemanualen, till exempel i form av kundberättelser.
Servicemanual och kunder till arbetsförmedlingar
- Kan tjänsteinformationen delas till kunden?
-
Kunder kan komma åt Servicemanualen för att se tjänster. Så du kan dela en direktlänk till tjänsten till kunden. Se sakkunnig instruktioner för mer information (notera endast för sakkunnig tanvändare).
Senare kommer det även att vara möjligt att dela filtrerade sökresultat med kunden, samt spara och skriva ut pdf-dokument av sökresultat och enskilda tjänster. Pdf-filer kan distribueras till kunden till exempel via e-post eller skrivas ut för ett kundmöte.
- Hur informeras kunder i området om Servicemanualen?
-
Kunderna informeras om Servicemanualen och dess användning i samma sammanhang när lösningen tas i bruk av sakkunniga. Kunder kan använda den offentliga sidan av Servicemanualen och söka/bläddra i publicerade tjänster. Servicemanualen kommer att utvecklas för att bättre tillgodose kundernas behov efter servicedesignprojektet, som kommer att lanseras 2024.
- Finns det kundupplevelseinformation tillgänglig för tjänsterna?
-
Varje tjänsteleverantör kan ha sina egna sätt att samla in kundupplevelsedata, och för närvarande finns det ingen konsekvent eller enhetlig process för detta. Förhoppningen är dock att både kunden och arbetsförmedlingens sakkunnig ska ha information om kundernas upplevelser av tjänsterna. Vi tittar på hur information om kundupplevelser skulle kunna produceras på ett hållbart och tillförlitligt sätt i Servicemanualen, t.ex. i form av kundberättelser.
Vem underhåller Servicemanualen?
Det tekniska underhållsansvaret för Servicemanualen ligger hos Helsingfors stads projektorganisation.
Tjänsteutbudet och de offentliga uppgifterna om tjänsterna samt arbets- och processanvisningarna upprätthålls solidariskt tillsammans med Helsingfors, Esbo, Vanda, Kervo, Raseborg och Hangö städer samt med områdets mångsidiga nätverk av tjänsteproducenter.