Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hyppää pääsisältöön
    Asiakasnäkymä
    Kunnat
    Päivitetty 10.03.2025

    Työolosuhteiden järjestelytuki

    Työolosuhteiden järjestelytuki on työnantajalle myönnettävä harkinnanvarainen tuki, joka edistää osatyökykyisten henkilöiden mahdollisuuksia sijoittua sopivaan työhön tai säilyttää työpaikkansa avoimilla työmarkkinoilla. Tuki edellyttää työsuhdetta.
    Palvelun toteutustapa
    Taloudellinen tuki
    Kohderyhmä
    Työ- ja toimintakyvyn haasteita,
    Työllistymistä edistävät taloudelliset tuet,
    Työhön paluun tuki,
    Palvelut työnantajalle
    Palvelun kieli
    suomi
    ,
    ruotsi
    ,
    englanti
    Maksullisuus

    Työolosuhteiden järjestelytuki on harkinnanvarainen. Tuen myöntäminen työntekijän vammasta tai sairaudesta aiheutuviin hankintoihin tai muutostöihin edellyttää, että työnantaja osallistuu kustannusten kattamiseen kohtuulliseksi katsottavalla määrällä. Arvioinnissa otetaan huomioon työntekijän tilanne sekä työnantajan taloudellinen asema.

    Kohderyhmä

    Työolosuhteiden järjestelytuki on tarkoitettu työnantajalle, joka tekee työpaikan työolosuhteisiin muutoksia, joiden avulla osatyökykyisen henkilön on mahdollista työskennellä. Sillä voidaan tukea osatyökykyisen työnhakijan työllistymistä, tai jo työsuhteessa olevan henkilön työssä pysymistä. 

    HUOM! Jos olet osatyökykyinen työnhakija/työntekijä, ennen kuin työnantajasi voi hakea Työolosuhteiden järjestelytukea, sinun on selvitettävä:

    • oikeutesi Kelan ammatillisen kuntoutuksen etuuksiin ( vaativat apuvälineet) sekä
    • oikeutesi saada apuvälineitä jonkin muun lain perusteella, (esim. tapaturmavakuutus- tai liikennevakuutuslain tai työtapaturma tai ammattitautilain perusteella)
    Osallistujan kotikunta
    Kotikunnalla ei merkitystä
    Ikäryhmät
    Kaikille työikäisille

    Osallistuminen

    Tuen hakemisessa on kaksi vaihetta:

    1. Työnantajana  hae tukipäätöstä työolosuhteiden järjestelytukeen Aluehallinnon TE-asiointipalvelussa Työvoimapalvelut – Aluehallinnon asiointipalvelu.
    2. Kun näet asiointipalvelussa, että päätös asiasta on tullut, voit hakea maksatusta. Kunta tekee maksatuksen. 

    Jos haet tukea muutostöihin tai työvälineiden tai kalusteiden hankkimiseen, tuki on haettava kuukauden kuluessa muutostyön tekemisestä tai työvälineen tai kalusteen hankinnasta.

    Toisen työntekijän antamaan apuun myönnettävä työolosuhteiden järjestelytuki maksetaan kuukausittain jälkikäteen toteutuneiden tuntien perusteella. Maksatushakemus toisen työntekijän antamasta avusta on toimitettava kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä.

    Saat ilmoituksen tuen maksatuksesta asiointipalveluun.

    Osallistumisen edellytykset:
    • Työhön palkattavalla tai työssä olevalla henkilöllä tulee olla lääkärin diagnosoima vamma tai sairaus, joka vaikuttaa alentavasti työkykyyn työtehtävissä.
    • Työnantajalla on aina ensisijainen vastuu huomioida työolosuhteiden toimivuus ja turvallisuus sekä toteuttaa tarvittavat muutokset, kuten tavanomaiset ergonomiaratkaisut (esim. sähköpöytä, satulatuoli, rullahiiri).
    • Jos tuki kohdistuu jo työssä olevan työntekijän tarvitsemiin hankintoihin tai muutostöihin, voidaan tukea myöntää harkinnan mukaan, mikäli työnantajalle aiheutuvia kustannuksia voidaan pitää työnantajan taloudellinen tilanne huomioon ottaen merkittävinä. Ennen tuen myöntämistä työnantajan taloudellista asemaa selvitetään esimerkiksi julkisten tilinpäätöstietojen pohjalta.
    • Tukea ei voida myöntää yrittäjälle itselleen.

       

    • HUOM! Jos työntekijällä on oikeus saada apuvälineitä jonkin muun lain perusteella (esim. tapaturmavakuutus- tai liikennevakuutuslaki, työtapaturma- tai ammattitautilaki), ne ovat ensisijaisia.
    • HUOM! Jos työntekijällä on oikeus saada työssä selviytymiseksi ns. vaativia apuvälineitä ammatillisena kuntoutuksena, hänet ohjataan hakemaan tätä kuntoutusetuutta ja informoidaan työnantajaa tästä mahdollisuudesta.
    Osallistumisen hyödyt:
    • Edistää osatyökykyisten henkilöiden mahdollisuuksia sijoittua sopivaan työhön tai säilyttää työpaikkansa avoimilla työmarkkinoilla.
    • Työnantaja saa tukea kustannuksiin, joita aiheutuu työpaikan muutostöistä, työvälineistä tai toisen henkilön antamasta avusta.

    Toteutustapa

    Toteutustapa
    • Kunnan työvoimaviranomainen voi myöntää työnantajalle harkinnanvaraista tukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä tai apua työtehtävissä toiselta työntekijältä. Työnantajalla on aina ensisijainen vastuu huomioida työntekijöiden työolosuhteiden toimivuus ja turvallisuus sekä toteuttaa työssä tarvittavat muutokset, mm. tavanomaiset ergonomiaratkaisut, (esim. sähköpöytä, satulatuoli, rullahiiri).
    • Työvälineiden hankintaan tai työpaikan muutostöihin tukea voidaan myöntää enintään 4 000 euroa henkilöä kohden. Korvausta toisen työntekijän antamasta avusta työssä selviytymisen parantamiseksi voidaan korvata enintään 18 kuukauden ajalta, enintään 20 tuntia kuukaudessa ja 20 euroa toteutuneelta tunnilta.
    • Tukea uuden työvälineen tai kalusteen hankintakustannuksiin on haettava maksatushakemuksella kuukauden kuluessa muutostyön tekemisestä tai työvälineen tai kalusteen hankinnasta. Maksatushakemus toisen työntekijän antamasta avusta on toimitettava kunnan työvoimaviranomaiselle kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä.