Asiakasnäkymä
Palkkatuki (työnantaja-asiakkaalle)
Organisationssätt
Målgrupp
Tjänstens språk
Kostnader
Tjänstens tillgänglighet
Kohderyhmä
Henkilöasiakkaiden kohderyhmät:
Palkkatuki ammatillisen osaamisen parantamiseen voidaan myöntää henkilölle, joka
- on 15—24-vuotias
- on täyttänyt 50 vuotta
- ei ole suorittanut ylioppilastutkintoa, ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitettua tutkintoa tai näihin rinnastettavaa ulkomaista toisen asteen tutkintoa, tai
- on maahanmuuttaja, jolle on laadittu tai voidaan laatia kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa tarkoitettu kotoutumissuunnitelma tai monialainen kotoutumissuunnitelma, tai
- ei ole ollut ansiotyössä kuuden edellisen kuukauden aikana.
Palkkatukea voidaan myöntää myös
- alentuneesti työkyisen tai
- 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen palkkaamiseen tai
- oppisopimuskoulutukseen koko koulutuksen ajaksi.
Työnantajaan liittyvät palkkatuen edellytykset:
Palkkatukea voidaan myöntää hyvinvointialueelle, hyvinvointiyhtymälle, Helsingin kaupungille sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen eriytettäviin tehtäviin sekä muulle yhteisölle ja työnantajalle, ei kuitenkaan valtion virastolle tai laitokselle. Kunnalle ja kuntayhtymälle voidaan myöntää palkkatukea vain alentuneesti työkykyisen palkkaamiseen ja 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen palkkaamiseen, lukuun ottamatta Helsingin kaupunkia sen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen eriytettävien tehtävien osalta. Keravan kaupungille ja Sipoon kunnalle ei myönnetä palkkatukea. Luonnolliselle henkilölle palkkatukea voidaan myöntää vain taloudelliseen toimintaan. Työnantajalla tulee olla Y-tunnus.
Deltagarens hemkommun
Åldersgrupp
Osallistuminen
Palkkatuella tuetun työn tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille parantamalla hänen ammatillista osaamistaan.
Palkkatuella tuetulla työllä edistetään myös alentuneesti työkykyisen sekä 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen mahdollisuuksia saada työtä ja osallistua työelämään.
Työvoimaviranomainen voi palkkatukea myöntäessään asettaa tuen saamiselle työnhakijan ja tuen tarkoituksen toteuttamisen kannalta tarpeellisia ehtoja.
Palkkatukea ei myönnetä, jos:
- työnantaja on palkkatuen hakemista edeltäneiden 12 kuukauden aikana irtisanonut tuotannollisista tai taloudellisista syistä työntekijöitä, eikä työnantaja ole tämän jälkeen palkannut työntekijöitä siten, että työnantajaan työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä palkkatuen myöntämishetkellä on vähintään yhtä suuri kuin työntekijöiden määrä irtisanomisajankohtana
- tuki vääristäisi samoja tuotteita tai palveluja tarjoavien välistä kilpailua
- työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt palkanmaksuvelvollisuuttaan tai velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja, ellei työvoimaviranomainen tuella palkattavaan henkilöön liittyvistä erityisistä syistä pidä tuen myöntämistä tarkoituksenmukaisena
- työnantajalle on aiemmin myönnetty palkkatukea tai 55-vuotta täyttäneiden työllistämistukea saman henkilön työsuhteesta aiheutuviin palkkakustannuksiin ja tuen päättymisestä on kulunut alle kolme vuotta.
Työsuhteeseen liittyvät palkkatuen edellytykset
Palkkatukea ei myönnetä, jos työsuhde, jota varten tuki on tarkoitettu, on alkanut ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös.
Palkkatukea voidaan myöntää, jos työnantaja sitoutuu maksamaan vähintään kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai, jollei sovellettavaa työehtosopimusta ole, tavanomaisen ja kohtuullisen palkan kyseisestä työstä. Palkkatukea ei voida kuitenkaan myöntää, jos tuella palkattavan palkka määräytyisi yksinomaan työn tuloksen perusteella.
Palkkatukityön arvioidaan parantavan henkilön ammatillista osaamista ja hänen mahdollisuuksiaan työllistyä avoimille työmarkkinoille. Työnantaja saa tukea työttömän henkilön palkkakustannuksiin.