Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

Huoltokatko - Älä tee muutoksia

Palvelumanuaalissa on huoltokatko keskiviikkona 2.7. klo 7-9 eikä palvelu ole käytössä. Palvelumanuaalin sisällöntuottaja: Tallennathan keskeneräiset muutokset ennen katkoa. Tallentamattomat muutokset kadotetaan.  

    Asiakasnäkymä
    Kunnat
    Uppdaterad 26.06.2025

    Lönesubvention (för arbetsgivarkunder)

    Lönesubvention är ett stöd som är avsett att främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande och som kan beviljas arbetsgivare för lönekostnader.
    Organisationssätt
    Ekonomiskt stöd
    Livssituation och tjänstekategori:
    Syftar till den öppna arbetsmarknaden,
    Långvarig arbetslöshet,
    Utmaningar i arbets- och funktionsförmåga,
    Tjänster för arbetsgivare
    Tjänstens språk:
    finska
    ,
    svenska
    ,
    engelska
    Avgifter:
    Tjänsten är avgiftsfri

    Tjänstens tillgänglighet

    Kräver stark identifiering

    Vem är tjänsten avsedd för?

    Målgrupper för personkunder:

    Lönesubvention för att förbättra yrkeskompetensen kan beviljas personer som

    1. är 15–24 år
    2. har fyllt 50 år
    3. inte har avlagt studentexamen, en examen enligt lagen om yrkesutbildning eller en med dessa jämförbar utländsk examen på andra stadiet, eller
    4. är invandrare för vilken en integrationsplan enligt lagen om främjande av integration eller en sektorsövergripande integrationsplan har utarbetats eller kan utarbetas, eller  
    5. inte har förvärvsarbetat under de senaste sex månaderna. 

    Lönesubvention kan också beviljas för

    • anställning av personer med nedsatt arbetsförmåga eller
    • personer som fyllt 60 år och som länge varit arbetslösa eller
    • för läroavtalsutbildning för hela utbildningstiden.

    Förutsättningar för lönesubvention som hänför sig till arbetsgivaren:

    Lönesubvention kan beviljas välfärdsområden, välfärdssammanslutningar, Helsingfors stad samt räddningsväsendet för uppgifter inom social- och hälsovården som ska särredovisas samt andra sammanslutningar och arbetsgivare, dock inte statliga ämbetsverk eller inrättningar.  Kommuner och samkommuner kan beviljas lönesubvention endast för att anställa personer med nedsatt arbetsförmåga och långtidsarbetslösa som fyllt 60 år, med undantag av social- och hälsovårdens och räddningsväsendets särredovisade uppgifter inom Helsingfors stad. Kervo stad och Sibbo kommun beviljas inte lönesubvention. Fysiska personer kan beviljas lönesubvention endast för ekonomisk verksamhet. Arbetsgivaren ska ha ett FO-nummer.

    Deltagarens hemkommun:
    Hemkommun spelar ingen roll
    Ålder:
    För alla människor i arbetsför ålder

    Hur kan jag delta i tjänsten?

    Lönesubvention söks elektroniskt.

    Ansök om lönesubvention i god tid innan det lönesubventionerade arbetet inleds. Lönesubventionerat arbete får inte inledas innan beslutet har fattats.

    Gå till Jobbmarknadens Företagets E-tjänster och logga in i tjänsten. Vid identifieringen används Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter. En personlig stark autentisering (bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort) används för att logga in. Ansökan styrs till det Allmänna bidragssystemet (YA), där ansökan behandlas och beslutet fattas.

    Villkor för att delta i tjänsten:

    Syftet med det arbete som stöds med lönesubvention är att främja sysselsättningen av en arbetslös arbetssökande på den öppna arbetsmarknaden genom att förbättra hens yrkeskompetens.

    Genom lönesubventionerat arbete främjas också möjligheterna för personer med nedsatt arbetsförmåga samt för personer som fyllt 60 år och som länge varit arbetslösa att få arbete och delta i arbetslivet.

    Arbetskraftsmyndigheten kan när den beviljar lönesubvention ställa sådana villkor för erhållandet av stödet som behövs för att syftet för den arbetssökande och stödet ska kunna uppnås.

    Lönesubvention beviljas inte, om:

    1. arbetsgivaren under de tolv månader som föregår ansökan om lönesubvention har sagt upp arbetstagare av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker och arbetsgivaren därefter inte har anställt arbetstagare så att antalet arbetstagare som står i anställningsförhållande till arbetsgivaren vid tidpunkten för beviljandet av lönesubventionen är minst lika stort som antalet arbetstagare vid tidpunkten för uppsägningen
    2. stödet skulle förvränga konkurrensen mellan dem som erbjuder samma produkter eller tjänster
    3. arbetsgivaren har väsentligt försummat sin lönebetalningsskyldighet eller sina skyldigheter att betala skatter eller lagstadgade avgifter, om inte arbetskraftsmyndigheten av särskilda skäl som hänför sig till personen som ska anställas med stöd anser det ändamålsenligt att bevilja stöd
    4. arbetsgivaren tidigare har beviljats lönesubvention eller sysselsättningsstöd för 55-åringar för lönekostnader som föranleds av samma persons anställningsförhållande och det har gått mindre än tre år sedan stödet upphörde.

    Förutsättningar för lönesubvention i anslutning till anställningsförhållandet

    Lönesubvention beviljas inte om det anställningsförhållande för vilket stödet är avsett har börjat innan beslut om beviljande av stödet har fattats.

    Lönesubvention kan beviljas om arbetsgivaren förbinder sig att betala lön minst enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet eller, om det inte finns något kollektivavtal, sedvanlig och skälig lön för arbetet. Lönesubvention kan dock inte beviljas, om lönen för den som anställs med subventionen bestäms enbart på basis av resultatet av arbetet.

    Fördelarna med deltagande i tjänsten:

    Det lönesubventionerade arbetet bedöms förbättra personens yrkeskompetens och hens möjligheter att få arbete på den öppna arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får stöd för lönekostnaderna för en arbetslös person.

    Hur ordnas tjänsten?

    Organisationssätt

    När arbetsgivaren har fattat ett rekryteringsbeslut och hittat en lämplig kandidat, kan arbetsgivaren lämna in ansökan om lönesubvention elektroniskt på jobbmarknaden.fi i Mina e-tjänster – Arbetsgivare och företagare. Arbetskraftsmyndigheten behandlar ansökningarna och beviljar stödet. Ansökningarna behandlas i ankomstordning. När ansökan om lönesubvention har behandlats och stödet beviljats, får arbetsgivaren ett meddelande om detta och anställningsförhållandet kan börja. 

    Arbetsgivaren betalar lönen normalt och ansöker om utbetalning av lönesubvention hos arbetskraftsmyndigheten i efterhand.

    Lönekostnader som täcks med lönesubvention

    Med lönekostnader som täcks med lönesubvention avses lön, på vilken förskottsinnehållning ska verkställas, som betalas till arbetstagaren på basis av arbetstid eller entreprenad.

    Till lönekostnaderna räknas dock inte:

    1. Semesterpenning eller semesterersättning eller motsvarande ersättning; om semesterlönen betalas som semesterpenning enligt det kollektivavtal som tillämpas på anställningsförhållandet, kan, på arbetsgivarens begäran, den andel av semesterpenningen som motsvarar semestern som hållits under lönesubventionsperioden räknas till lönekostnaderna
    2. mertids- eller övertidsersättning eller penningersättning från arbetstidsbanken
    3. lön för den tid för vilken arbetsgivaren med stöd av sjukförsäkringslagen har rätt till dagpenningsförmån för lönekostnaderna för den som anställts med subventionen, rehabiliteringspenning enligt lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner, ersättning enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar eller dagpenning vid smittsam sjukdom enligt sjukförsäkringslagen
    4. den andel av lönen som bestäms på basis av resultatet av det arbete för den som anställts med subvention eller grundar sig på arbetsgivarens resultat
    5. ersättning för kostnader eller anställningsförmåner.

    Lönesubventionens belopp och varaktighet

    Beloppet av den lönesubvention som beviljas på basis av yrkeskompetens är 50 procent av lönekostnaderna för den som anställs med subventionen och varaktigheten är fem månader, om arbetslösheten har varat mindre än tolv månader. Lönesubventionens varaktighet är högst tio månader, om den som anställs med subventionen har varit arbetslös minst tolv månader under de 14 månader som omedelbart föregick beviljandet av lönesubventionen. Lönesubvention kan dock beviljas högst för den tid anställningsförhållandet varar. 

    Lönesubvention för anställning av en person med nedsatt arbetsförmåga

    Med nedsatt arbetsförmåga avses en person vars långvariga funktionsnedsättning eller sjukdom väsentligt försvårar hens sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden. Personen ska ha ett läkarutlåtande om en sådan skada eller sjukdom. 

    Beloppet av den lönesubvention som beviljas för anställning av personer med nedsatt arbetsförmåga är 70 procent av de lönekostnader som föranleds av den som anställs med subventionen och varaktigheten är tio månader, dock högst för den tid anställningsförhållandet varar. 

    Subventionstiden kan förlängas med högst 24 månader i taget.

    För att subventionstiden ska kunna förlängas förutsätts att

    1. ett läkarintyg över arbets- och funktionsförmågan hos den som anställts med subventionen lämnas till arbetskraftsmyndigheten under lönesubventionsperioden, om det inte är uppenbart onödigt
    2. arbetsgivaren har genomfört de rimliga anpassningar som företagshälsovården rekommenderar
    3. enligt arbetskraftsmyndighetens bedömning har produktiviteten i uppgifterna hos den som anställts med subvention minskat väsentligt och varaktigt eller permanent, trots de anpassningar som gjorts på grund av skadan eller sjukdomen
    4. ansökan om förlängd subvention har lämnats in till arbetskraftsmyndigheten före utgången av den beviljade subventionsperioden.

    100 procent lönesubvention

    Kan endast beviljas föreningar, stiftelser eller registrerade religiösa samfund för annan verksamhet än näringsverksamhet. Beloppet på den beviljade lönesubventionen är 100 procent av lönekostnaderna för den som anställs med subventionen, förhöjda med koefficienten 1,23, om den som anställs med subventionen har varit arbetslös minst 24 månader under de 28 månader som omedelbart föregick beviljandet av lönesubventionen. Till lönekostnaderna räknas lönekostnader som motsvarar högst 65 procent av den ordinarie maximiarbetstiden i branschen. Subventionen beviljas för tio månader från det att anställningsförhållandet började, dock högst för den tid anställningsförhållandet varar.

    Lönesubvention för personer som fyllt 60 år och som varit arbetslösa länge

    Lönesubvention kan beviljas för 24 månader räknat från anställningsförhållandets början, dock högst för den tid arbetsförhållandet varar, när den arbetssökande har

    1. fyllt 60 år vid tidpunkten för beviljandet av lönesubventionen och
    2. varit arbetslös minst tolv månader under de 14 månader som omedelbart föregick beviljandet av lönesubvention. Subventionstiden kan fortsätta högst 24 månader i taget, förutsatt att förutsättningarna för arbetsgivaren och anställningsförhållandet fortfarande uppfylls och att ansökan om fortsatt arbete har lämnats in till arbetskraftsmyndigheten före utgången av den föregående subventionsperioden.

    Lönesubvention för läroavtalsutbildning

    Varaktigheten för den lönesubvention som beviljas för läroavtalsutbildning ska vid beviljande av lönesubvention dimensioneras för hela den tid som arbetskraftsmyndigheten bedömer ändamålsenlig. Subventionstiden kan dock förlängas utan hinder av vad som föreskrivs, om läroavtalsutbildningens längd enligt den personliga utvecklingsplanen för kunnandet ändras under utbildningen. Ansökan om förlängd subvention ska lämnats in till arbetskraftsmyndigheten före utgången av den beviljade subventionsperioden.

    Inverkan av annat stöd på lönesubventionen

    Lönesubventionen kan tillsammans med andra stöd som beviljats för lönekostnader för den som anställts med subventionen och den utbildningsersättning som betalas på basis av läroavtal vara högst lika stor som de lönekostnader som arbetsgivaren orsakas av den som anställts med subventionen. En lönesubvention på 100 procent kan dock tillsammans med andra stöd som beviljats för lönekostnader och arbetsgivarens bikostnader uppgå till högst 1,23 gånger lönekostnaderna. 

    Lönesubventionens maximibelopp och hinder för utbetalning

    Lönesubventionens belopp 50 procent: högst 1 260 euro/månad

    • förbättrande av yrkeskompetensen, läroavtal och personer som fyllt 60 år och som varit arbetslösa länge 

    Lönesubventionens belopp 70 procent: högst 1 770 euro/månad

    • person med nedsatt arbetsförmåga 

    Lönesubventionens belopp 100 procent/upp till 65 procent av arbetstiden, lönekostnaderna förhöjda med koefficienten 1,23: högst 2 020 euro/månad

    • förbättrande av yrkeskompetensen och sysselsättning av arbetslösa 24 månader/28 månader 

    Lönesubvention betalas inte, om

    1. stödtagaren inte iakttar villkoren i beslutet om lönesubvention
    2. de förutsättningar för lönesubvention som hänför sig till arbetsgivaren eller anställningsförhållandet inte uppfylls vid den tidpunkt då subventionen beviljas eller vid utbetalningen av subventionen
    3. lönesubventionen har beviljats felaktigt, för mycket eller utan grund.

    Förflyttning av personer som anställts med subvention

    Den som får lönesubvention kan i enlighet med arbetsavtalslagen förflytta personer som anställts med subventionen till en annan arbetsgivare (användarföretag), om arbetskraftsmyndigheten har beviljat tillstånd till förflyttning av den som anställts med subventionen. Förutsättningen för förflyttning är att

    1. användarföretaget uppfyller de villkor för beviljande av lönesubvention som gäller arbetsgivaren
    2. arbetskraftsmyndigheten bedömer att arbetsuppgifterna i användarföretaget är sådana att de förverkligar det föreskrivna syftet med lönesubventionen
    3. användarföretaget betalar gängse ersättning för arbetstagaren. 

    Arbetsgivaren ska bifoga användarföretagets försäkran om uppfyllande av villkoren till ansökan. Under förflyttningen kan lönesubventionens belopp vara högst det belopp som användarföretaget kan beviljas när det ansöker om lönesubvention, dock inte mer än det belopp som beviljats arbetsgivarföretaget.

    Tillfälligt avbrott

    Om arbetet som stöds med lönesubvention och löneutbetalningen avbryts under stödperioden för minst en månad, avbryter arbetskraftsmyndigheten utbetalningen av lönesubventionen. Om anställningsförhållandet fortsätter efter avbrottet fattar arbetskraftsmyndigheten beslut om förlängning av stödtiden under den tid avbrottet varar, dock inte för en längre tid än vad som återstår av stödtiden när avbrottet börjar. Förlängning beviljas högst till dess att tolv månader har förflutit från periodens början. Den maximala tiden på tolv månader tillämpas inte om lönesubventionen har beviljats för läroavtal, nedsatt arbetsförmåga, eller som 100-procentigt stöd, eller för anställning av en person som fyllt 60 år och som varit arbetslös länge.