Asiakasnäkymä
Coachningar vid kompetenscentret i Vanda
Organisationssätt
Livssituation och tjänstekategori:
Tjänstens språk:
Avgifter:
Tjänstens tillgänglighet
Vem är tjänsten avsedd för?
Tjänsten är avsedd för kompetenscentrets kunder från Vanda och för kunder med främmande språk som gått över integrationstiden.
Kompetenscentrets tjänster är avsedda för arbetssökande vars
- integrationstid har upphört
- integrationstid pågår
- tjänst inte lyckas på finska, svenska eller engelska
- medborgarskap är något annat än finländskt.
Deltagarens hemkommun:
Ålder:
Hur kan jag delta i tjänsten?
Deltagande i tjänsten förutsätter kundrelation inom serviceområdet för sysselsättning och integration i Vanda. Kundens sysselsättningssakkunnig hänvisar till coachningen. Sakkunniga ger också mer information.
Deltagande i tjänsten förutsätter kundrelation inom serviceområdet för sysselsättning och integration i Vanda. Behovet av kompetenscentrets tjänster fastställs tillsammans med sysselsättningssakkunniga.
Tjänsterna stärker kundens färdigheter att söka sig till studier, utvecklar i synnerhet de digitala färdigheter som behövs vid jobbsökning, hjälper till att förtydliga kundens väg, stärker kundens eget aktörskap och stöder vid utarbetandet av fortsatta planer. Kunden får också råd om hur hen formulerar sin kompetens, om utarbetande av cv och arbetsansökningar samt coachning inför arbetsintervjuer.
Hur ordnas tjänsten?
Kompetenscentrets tjänster är personliga individuella coachningar där man ger vägledning till studier, utvecklar digitala färdigheter och ger handledning i karriär- och yrkesval. På kompetenscentret får man också stöd med att leta efter intressanta platsannonser samt hjälp med att skriva cv och arbetsansökningar.
Målet med vägledningen till studier är att hjälpa kunden att hitta det bästa möjliga studiealternativet och skicka en utbildningsansökan. Studieplatsen kan vara till exempel språkutbildning, grundläggande utbildning eller arbetskraftsutbildning.
I Digistödet lär man sig att använda en dator för att ansöka om en arbets- och studieplats. Innehållet i Digistödet byggs alltid upp individuellt och kundens utgångsläge, behov av att söka en arbets- eller studieplats samt förhållande till datorer beaktas. Kunden lär sig att agera tryggt i digitala miljöer, att uträtta ärenden i offentliga tjänster och att söka information på internet.
I karriär- och yrkesvägledningen funderar man över utbildnings- och karriäralternativ samt utvecklar färdigheterna för karriärplaneringen. I handledningen diskuteras livssituationen, tidigare erfarenheter, intressen och önskemål. Coachen hjälper till att identifiera kundens styrkor och kunnande. Under vägledningen får och lär sig kunden att söka information om olika alternativ och möjligheter. Målet med yrkesvägledningen är att förtydliga kundens väg, stärka kundens eget aktörskap och stödja vid utarbetandet av fortsatta planer.
Sysselsättningssakkunniga kan också hänvisa kunden till individuell coachning i jobbsökning där coachen stöder kunden i hens jobbsökning.
Projektet Vamu (föräldrarna med i skolan och arbetslivet) Stöder en hållbar integration av föräldrar i Vanda som flyttat till landet genom att stärka deras kunskaper i finska, stödja deras möjligheter att antas till utbildning och komma in i arbetslivet samt stärka samarbetet mellan hemmet och skolan/småbarnspedagogiken.
Var och när?
,
,
,