Asiakasnäkymä
Uppsökande ungdomsarbete i Vanda
Organisationssätt
Livssituation och tjänstekategori:
Tjänstens språk:
Avgifter:
Tjänstens tillgänglighet
Vem är tjänsten avsedd för?
Målgruppen är 15–28-åriga Vandabor som inte arbetar eller studerar och som vill få stöd från det uppsökande ungdomsarbetet. Tjänsten erbjuder stöd för att förtydliga olika frågor och livssituationen och främja tillgången till tjänster.
De teman som behandlas kan gälla till exempel att hitta dagsaktiviteter, utreda myndighetsärenden, få en smidig vardag, få tillgång till tjänster och planera framtiden. Tjänsten är frivillig, övergripande och utgår från den ungas egna behov. Mötena kan ordnas på distans, i den ungas näromgivning (bibliotek, promenader, kaféer...) eller på byrån i Dickursby (Banvägen 2). Kundrelationens längd är inte begränsad, ofta är den 3–6 månader.
Om den unga redan har ett starkt stöd av till exempel en stödperson, en coach inom eftervården eller en nuotti-coach, är det inte ändamålsenligt att söka sig till det uppsökande ungdomsarbetet.
Deltagarens hemkommun:
Ålder:
Hur kan jag delta i tjänsten?
Du kan kontakta det uppsökande ungdomsarbete med mycket låg tröskel. Du tar kontakt genom att ringa eller skicka ett sms (även WhatsApp och sociala medier) eller e-post. Du kan också lämna en kontaktbegäran via webbplatsen yhteysetsivaan.fi. Vi kontaktar dig senast veckan efter att du har lämnat in din kontaktbegäran.
Du kan också komma och träffa en uppsökande ungdomsarbetare utan tidsbeställning på Navigatorn i Vanda (Näckrosvägen 2b C) tisdagar kl. 12–16.
Tjänsten är frivillig och avgiftsfri, så det viktigaste är att den unga själv är villig att hålla kontakt med ungdomsarbetaren. Tjänsten kan avbrytas när som helst. Tolkar kan tills vidare inte användas. Vid mycket akuta psykiska problem eller rusmedelsproblem är det bäst att först hänvisa den unga till vård.
Det uppsökande ungdomsarbetet stöder den unga i aktuella frågor. Med arbetet kan man positivt påverka den ungas självkännedom, sociala färdigheter, hantering av vardagen och livet samt studie- och arbetsfärdigheter. I arbetet säkerställer man att den unga har tjänster och nätverk som stöder hens situation.
Hur ordnas tjänsten?
Tidpunkten och platsen för mötena bestäms enligt den ungas önskemål. Man kommer också överens om fokus och målen för arbetet tillsammans.