Asiakasnäkymä
Rehabiliterande arbetsverksamhet (Kervo)
Organisationssätt
Livssituation och tjänstekategori:
Tjänstens språk:
Avgifter:
Vem är tjänsten avsedd för?
Rehabiliterande arbetsverksamhet är avsedd för dig som har utmaningar i fråga om arbets- och funktionsförmågan och långvarig arbetslöshet, så att de medför utmaningar att delta i arbetslivet eller i annan arbetskraftsservice.
Deltagarens hemkommun:
Ålder:
Hur kan jag delta i tjänsten?
Du får rehabiliterande arbetsverksamhet med hänvisning av Kervo och Sibbo sysselsättningstjänster. Lämna en kontaktförfrågan till din expert via e-tjänsten eller telefontjänsten så kontaktar vi dig så snart som möjligt, eller berätta om ditt intresse vid ett avtalat möte. Innan du kan inleda den rehabiliterande arbetsverksamheten görs en aktiverings- eller branschövergripande sysselsättningsplan i vilken du kommer överens om arbetsverksamheten, dess mål och det stöd du får medan den pågår.
På basis av långvarig arbetslöshet får du arbetsmarknadsstöd eller utkomststöd. Du har redan deltagit i andra tjänster eller andra tjänster kommer inte på fråga. Du har motivation att delta i tjänsten. I aktiveringsplanen eller den sektorsövergripande sysselsättningsplanen har ni kommit överens om rehabiliterande arbetsverksamhet.
- Syftet med den rehabiliterande arbetsverksamheten är att förbättra din förmåga att hantera livet och skapa förutsättningar för din sysselsättning.
- Deltagandet kan hjälpa dig att hitta ditt kunnande och dina intressen.
- Du kan stärka de allmänna färdigheter som behövs i arbetslivet, såsom att arbeta i en arbetsgrupp, kundservice och kommunikation.
- Medan den rehabiliterande arbetsverksamheten pågår har du rätt till FPA:s arbetsmarknadsstöd eller utkomststöd. Dessutom kan du få kostnadsersättning från FPA för de dagar du deltar i arbetsverksamheten. Medan den rehabiliterande arbetsverksamheten pågår får du ersättning för resekostnaderna enligt priset på en månadsresebiljett.
Hur ordnas tjänsten?
I den rehabiliterande arbetsverksamheten arbetar du 4–8 timmar om dagen 2–4 dagar i veckan. Perioden med arbetsverksamhet varar minst tre månader och du kan arbeta i samma verkstad för rehabiliterande arbetsverksamhet i högst ett år. Antalet dagar med arbetsverksamhet kan vara högst 178 dagar under tolv månader.
Den rehabiliterande arbetsverksamheten ordnas i träningshusen i Vanda och Kervo välfärdsområde, där träningshusen Valtti och Jenga finns i Kervo och Reeli, Luxi och Koutsi i Vanda. Rehabiliterande arbetsverksamhet kan också genomföras som gruppverksamhet.
Valtti har rehabiliterande arbetsverksamhet i verkstäder med följande teman: förpackning och montering, renlighetstjänster, logistik, textil- och slöjdfärdigheter, SER-demontering samt gruppen Olkkari.
Jenga (för personer under 30 år) har rehabiliterande arbetsverksamhet i verkstäder med följande teman: renlighetstjänster, Fokus, Olkkari och Voimala.
Lux (i Dickursby) har verkstäder med temana: kök, renlighetstjänster, slöjdfärdigheter, digiverkstaden Opastin, Valokeila samt en ungdomsgrupp.
Reel (i Björkby) har följande verkstäder: kök, logistik och möbelåtervinning, tvätteri, renlighetstjänster, renovering och återvinning.
Koutsi (i Stubbacka) har rehabiliterande arbetsverksamhet i verkstäder med följande teman: kök, renhållningstjänster, träarbete och möbelreparation, textil- och slöjdfärdigheter samt en digiverkstad.
Integrerade platser med rehabiliterande arbetsverksamhet kan ordnas inom stadens olika sektorer (t.ex. daghem, skola, äldreomsorg), statliga ämbetsverk, organisationer, stiftelser eller föreningar.