Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content

Tiedote asiakkaalle

Hyvä asiakas, on tärkeää että keskustelet aina etukäteen vastuuasiantuntijasi kanssa erilaisista työllistymistäsi edistävistä kursseista, valmennuksista tai koulutuksista. Näin varmistat, että toimenpiteet soveltuvat sinulle, eikä niillä ole vaikutusta esimerkiksi työttömyysturvasi maksamiseen.

Sivuston osoite on muuttunut

Uusi.palvelumanuaali.fi on nyt tyollisyys.palvelumanuaali.fi! Palvelumanuaali-verkkopalvelun osoite on muuttunut tiistaina 12.11. ja uusi osoite on http://tyollisyys.palvelumanuaali.fi. Myös sivukohtainen uudelleen ohjaus vanhoista osoitteista toimii eli aiemmin jaetut linkit vievät samojen palvelujen ja muiden sivujen äärelle. 

    Asiakasnäkymä
    Uudenmaan TE-toimisto
    Updated 18.10.2024

    Työkokeilu

    Työkokeilussa voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojasi tai mahdollisuuksiasi palata työmarkkinoille.
    Service implementation:
    Läsnäoloa vaativa palvelu,
    Etä- tai verkkopalvelu,
    Hybridipalvelu (yhdistelmä etä- ja lähitoteutusta)
    Service keywords:
    Perus tai 2. asteen koulutus puuttuu,
    Avoimille työmarkkinoille suuntaava,
    Pitkittynyt työttömyys,
    Työ- ja toimintakyvyn haasteita,
    Työelämävalmiuksien kehittäminen,
    Työhön paluun tuki
    Service language
    suomi
    ,
    englanti
    Chargeable:
    The service is free

    Kohderyhmä

    Työkokeilu on soveltuva palvelu sinulle, jos

    • sinulta puuttuu ammatillinen koulutus
    • olet alan- tai ammatinvaihtaja
    • pohdit yrittäjyyttä tai
    • olet ollut pitkään poissa työelämästä (esim. kotona lasten kanssa tms.) ja suunnittelet paluuta työelämään (työkokeilulla kartoitetaan, onko osaamisesi ajantasaista).

    Sinun ei tarvitse olla työtön, mutta työssä olevalle työkokeilu ei välttämättä ole tarkoituksenmukainen palvelu. Jos työskentelet nollatuntisopimuksella ja työtehtäviä on vain harvoin, tällöin työkokeilu saattaa olla hyvä mahdollisuus tutustua tiettyyn tehtävään tarkemmin.

    HUOM! Työkokeilua ei ole tarkoitettu käytettäväksi työkokemuksen hankkimiseksi. Jos olet valmistunut opinnoista, jotka eivät suoraan valmista tiettyyn ammattiin tai työhön, työkokeilun käyttö voi olla perusteltua uravaihtoehtojen selkiyttämiseksi.

    Home municipality
    Municipality doesn't matter
    Age groups:
    For all people of working age

    Osallistuminen

    Pääsääntöisesti etsit itse työnantajan ja työkokeilupaikan. Ennen työkokeilun aloittamista tehdään kirjallinen sopimus, johon tulee sinun, työkokeilun järjestäjän sekä työvoimaviranomaisen allekirjoitus. Sopimukseen kirjataan:

    • työkokeilusi tavoite ja tehtävät
    • kokonaiskesto sekä päivittäinen ja viikoittainen kesto. Työkokeilusopimuksessasi tulee olla maininta mahdollisesta ilta- ja/tai viikonlopputyöstä.
    • Lisäksi sopimukseen nimetään henkilö, joka vastaa työkokeilusi valvonnasta työpaikalla.

    Työvoimaviranomainen selvittää viran puolesta työkokeilun järjestäjää edustavan henkilön nimenkirjoitusoikeuden kauppa-, säätiö- tai yhdistysrekisteritiedoista. Työnantaja ilmoittaa työpaikan luottamusmiehelle sopimuksestasi.

    Työkokeilun aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä. Jos työkokeilustasi on sovittu työllistymissuunnitelmassa, työttömyysetuuden voi saada korotettuna. Korvaukseksi palvelusta aiheutuvista kustannuksista voit olla oikeutettu saamaan osallistumispäiviltä kulukorvausta.

    Requirements for participation:

    Työkokeilua ei ole tarkoitettu käytettäväksi työkokemuksen hankkimiseksi. Jos vastavalmistuneen opinnot eivät suoraan valmista tiettyyn ammattiin tai työhön, työkokeilun käyttö voi olla perusteltua uravaihtoehtojen selkiyttämiseksi. Työkokeilu voidaan järjestää, jos työkokeilun järjestäjä on ennen työkokeilusopimuksen tekemistä tarjonnut työsopimuslain edellyttämällä tavalla työtä irtisanotuille, lomautetuille tai osa-aikatyötä tekeville työntekijöilleen. Työkokeilumahdollisuuden tarjoaja vastaa siitä, että työkokeilulle ei ole työsopimuslain mukaista estettä.

    Benefits of participation:

    Työkokeilu voi olla mainio palvelu testata omaa työkykyäsi oikeassa työympäristössä, jos olet ollut pidempään poissa työelämästä. Samoin voit saada selvitettyä, onko osaamisesi ajan tasalla alan tai tehtävän vaatimuksiin nähden. Työkokeilu voi olla myös yhtenä lenkkinä kokonaisuudessa, kun kyse on ammatin tai alan vaihtamisesta esim. terveyshaasteiden takia. Työkokeilun avulla voit tehdä itseäsi tunnetuksi työnantajalle ja mahdollisesti työllistyä helpommin sitä kautta.

    Työkokeilun aikana saat samaa työttömyysetuutta kuin muutenkin. Jos olet asiantuntijasi kanssa sopinut palvelusta alustavasti ja mahdollinen työkokeilu kirjataan tehtävänä työllistymissuunnitelmaasi, voit saada työttömyysetuuden maksajalta kulukorvauksen niiltä päiviltä, jolloin olet kokeilussa.

     

    Toteutustapa

    Method of organizing

    Työkokeilussa ei ole kyse työsuhteesta, joten sen ajalta sinulle ei makseta palkkaa. Palkan sijaan sinulle maksetaan tilannettasi vastaavaa normaalia työttömyysetuutta.

    Työkokeilun aikana teet yleisesti työpaikalla tehtäviä töitä. Työkokeilun järjestäjä vastaa ohjauksesta ja valvonnasta.

    HUOM. Työkokeilun aikana et saa tehdä sellaisia työtehtäviä, joita tehdään yleensä itsenäisesti ilman ohjausta ja valvontaa (esim. autonkuljetus, ellei työkokeilun järjestäjä tätä valvo).

    Työkokeiluasi ei ole tarkoitettu työsuhteen koeajaksi. Työkokeilun kesto on enintään 12 kuukautta, samalla työnantajalla kuitenkin enintään 6 kuukautta. Päivittäinen ja viikoittainen työaika voi vaihdella tilanteestasi riippuen. Työaikasi on kuitenkin enintään 5 päivää viikossa ja 4-8 tuntia kerrallaan.

    Työkokeilusi voidaan järjestää myös ulkomailla. Jos työkokeilusi on tarkoitus järjestää ulkomailla, työvoimaviranomaisen on kiinnitettävä erityistä huomiota ohjauksen ja valvonnan järjestämiseen.

    Työkokeilun järjestäjä ilmoittaa työttömyysetuuden maksajalle työkokeiluun osallistuvan poissaolot niistä päivistä, jolloin sinun olisi pitänyt osallistua työkokeiluun.

    Työkokeilun sijainti riippuu työkokeilun järjestäjän sijainnista.